ČNB zveřejnila informaci o počtu padělaných bankovek. Které se nejvíce falšují, a jak je poznat?

6. březen 2024 14:24

V roce 2023 přibylo padělaných peněz. Česká národní banka díky týmu odborníků a bankám padělky v oběhu zachycuje. Jak falešnou bankovku poznat a které peníze nejčastěji podvodníci napodobují, zjišťovala redaktorka Sabina Vosecká.

Česká národní banka rozlišuje pět stupňů nebezpečnosti padělků, od velmi nebezpečných až po ty neumělé.

„U českých peněz se vyskytují maximálně dvojky, čili nebezpečné padělky, ale drtivou většinu představují méně zdařilé a neumělé. Kromě papírových peněz tady můžeme vidět i mince,“ ukazuje Jaroslav Moravec, vrchní expert peněžního oběhu České národní banky.

Ukázka padělků v České národní bance

Padělají se také dvacetikorunové mince, u kterých člověk často nemá šanci falešné kusy rozpoznat.„Je to padělek, který je pro běžné užití v peněžním oběhu samozřejmě nebezpečný, protože si nelze představit, že běžně budeme nosit magnet nebo lupu a budeme každou minci zkoumat. Je to nízká nominální hodnota, nevěnuje se jí tak velká pozornost při přijímání, jako třeba dvoutisícovce.“

Nejvíc se padělají dvoutisícové papírové bankovky. „Kopírují a tisknou je na tiskárnách. Samozřejmě inkoustový tisk je převažující technika,“ vysvětluje ředitel odboru peněžního oběhu a ochrany platidel Jan Mayer.

Za minulý rok zadržela Česká národní banka celkem 3 539 padělaných bankovek a mincí v hodnotě necelých 6 milionů korun.

Které ochranné prvky se špatně padělají? Poslechněte si reportáž.

autoři: Sabina Vosecká , , reČRoL
Spustit audio

Související