Dan Bek: Luisa Freund letí do Améru. Protnout se i minout zároveň

17. říjen 2023

Šum letištní haly prořezává zrychlený dech a svižné kroky Luisy Freund. Jde pozdě. Už vyhlašují její jméno. Letadlo je připravené zanořit se do noční oblohy. Luisa Freund letí do Améru. Premiéru poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Luisa Freund (Ivana Uhlířová), Antony B (Kajetán Písařovic), Letuška (Elizaveta Maximová), Kapitán (Tomáš Petřík), Druhý pilot (Viktor Dvořák), Hlášení na letišti (Lenka Novotná), Hlas německého režiséra (Christian Erich Rühmkorf), Hlas režiséra (Petr Mančal), Hlas nakladatele (Petr Gojda) a Hlas milenky (Marika Mazáková)
Dramaturgie: Klára Fleyberková
Zvukový mistr: Jonáš Rosůlek
Hudba: Miroslav Tóth
Režie: Petr Mančal
Premiéra: 17. 10. 2023

Stejnojmenný dramatický text napsal Dan Bek, autor několika povídek, které odvysílala Vltava, nebo taky básnické sbírky s názvem Tři - sbírka samozvané poezie. Na jejích stránkách se kromě Prokopa Havla autorsky potkal ještě s Petrem Mančalem. A právě on se teď režijně chopil jeho nové hry.

Luisa Freund letí do Améru je příběh dvou lidí, herečky a spisovatele, kteří se během jednoho nočního letu potkali i nepotkali zároveň. Na palubu přišel každý se svým zavazadlem plným nejistot, rozbíhavých myšlenek, nespokojenosti, váhavosti… Vnitřní monology obou aktérů zavedou posluchače do bohatých hlubin jejich myslí, v nichž se dokonale zrcadlí svět současných intelektuálů.

Kajetán Písařovic a Ivana Uhlířová se s komplikovanými i vtipnými texty popasovali suverénně taky proto, že konkrétně na ně autor tak trochu myslel už při psaní. I jejich osobní vklad tedy ve výsledku hraje roli. Realita se tu proplétá s fikcí, vnitřní světy s tím vnějším… a pod tím vším jen temné nebe a někde hluboko dole země.

Spustit audio

Související