Doma vyrobené roušky už nestačí. Kde všude potřebujete respirátor, nebo 2 lékařské roušky?

23. únor 2021 12:22

Povinnost nosit respirátor nebo jinou kvalitnější ochranu dýchacích cest platí od půlnoci ze středy 24. na čtvrtek 25. února. Rozhodla o tom vláda. Kde bude nutné přísnější pravidla dodržovat, i jaká přesně budou, zjišťovala Jana Švecová.

Respirátor třídy FFP2 a vyšší, nanoroušku, popřípadě 2 chirurgické roušky přes sebe musí lidé od čtvrtka 25. února nosit v městské hromadné dopravě, obchodech, zdravotnických ambulancích a sociálních zařízeních a také na zastávkách, nebo na letištích.

Jak se mají chránit děti?

Výjimku mají děti do dvou let, pro které nadále není ochrana dýchacích cest povinná. Dětem od 2 do 15 let není nařízený respirátor; ty se v dětských velikostech sice vyrábějí, není jich ale na trhu dostatek. Podle doporučení epidemiologa Romana Chlíbka by měly nosit dvě roušky přes sebe. I pro děti platí zákaz nošení podomácku vyrobených roušek ve školách. Úplně bez roušek můžou být nadále sportovci při tréninku a soutěži, nebo například soudci.

Čtěte také

Vláda rozhodla i o tom, že na všech ostatních místech budou látkové roušky, nebo šátky stačit jen do konce února, a to v těch nejnutnějších případech. Ministr zdravotnictví Jan Blatný za ANO oznámil, že od března 2021 už bude jako dostatečná ochrana dýchacích cest brána minimálně chirurgická rouška. Do té doby si je lidé podle Blatného mají čas zajistit. Dál bude platit, že na místech, kde se potkáváme s více lidmi, budou nutné respirátory a podobné kvalitnější ochranné pomůcky.

Lidé v nouzi dostanou 50 kusů zdravotnických roušek zdarma. Poputují ze státních hmotných rezerv, distribuovat je budou potravinové banky a sociální služby. Kabinet schválil návrh ministerstva práce a sociálních věcí, který s tím počítá. Ochranné pomůcky dostanou lidé v hmotné nouzi, rodiny v azylových domech, na ubytovnách, nebo v sociálně vyloučených lokalitách a lidé bez domova.

Jaké sankce hrozí a jak a kdo je případně bude vymáhat?

Na dodržování zákona dohlíží policie i strážníci. Reagují například na podněty řidičů MHD, pokud si člověk v autobuse respirátor ani po vyzvání řidiče nasadí. Podle mluvčí Městské policie v Liberci Daniely Buškové není zdaleka pravidlem, že nenošení ochrany úst a nosu řeší strážníci ve všech případech pouze domluvou. V případech, kdy člověk výzvu ignoroval, už i v Liberci uložili desetitisícové pokuty.

autoři: Anna Macků , Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související