Dřevokazná houba ničí porosty jasanu v Litovelském Pomoraví, kde tvoří až polovinu lužních lesů

Z Litovelského Pomoraví mizí jasany. Stromy likviduje houba chalara neboli nekróza jasanu. Postupně zničí jejich kořenový systém. Jasany přitom tvoří až polovinu lužních lesů v chráněné krajinné oblasti. Na některých místech po nich zůstávají holiny.

„Ty napadené stromy začnou strašně řídnout. Když se podíváte vedle na lípu, jak vypadá normálně listnáč, má korunu plnou drobných větviček. Ale ten jasan ty drobné větvičky pouští,“ ukazuje lesník z Agentury ochrany přírody Václav Polášek.

Jsme v chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví nedaleko Březového u Litovle. Hned vedle cyklostezky, na které stojíme, je několik desítek metrů dlouhá holina. „Tady se nacházíme u porostu věku zhruba 40 let. Ostatní stromy, které tady vidíte, to jsou jiné dřeviny, jako je javor, olše, lípa, doubek,“ říká lesní správce Jan Podhorný.

Jasany tvoří až polovinu všech stromů v Pomoraví. Houba chalara ničí jejich kořenový systém, stromy se tak bez varování můžou kdykoliv vyvrátit. „Jasany se tady sázely stovky let před námi. Vždycky jasan prosperoval, byla to výborná, rychle rostoucí, tvrdá dřevina, která měla široké uplatnění. Ale bohužel se v posledních letech dostáváme do situace, že to nejsou jednotlivé stromy, ale už nám ten les hyne v celých plochách,“ popisuje Podhorný.

Do budoucna jasany zřejmě zmizí úplně

Takzvaná nekróza jasanu porosty doslova decimuje. „Ta slabá hmota nám víceméně padá všechna do paliva, takže je to pro nás i značná finanční ztráta,“ dodává Jan Podhorný.

Pro Litovelské Pomoraví to znamená, že odsud do budoucna zřejmě veškeré jasany zmizí. Zůstávají už jen v přírodních rezervacích, kde je správa chráněné krajinné oblasti nechává svému osudu. „V těch částech, které už nejsou nebezpečné pro lidi, bude ponechán prostor pro samovolný rozpad. Není to jenom taková svévole, ale myslíme si, že nám to může ukázat do budoucna, jak se ty porosty budou vyvíjet s minimálním zásahem člověka. Stávajícími prostředky šíření houby není zastavitelné,“ doplnil Václav Polášek.

Odvoz skáceného dřeva teď museli lesníci na čas přerušit. Čekají, až tady odkvetou bílé koberce chráněných sněženek a bledulí.

autor: mot
Spustit audio