Drony mohou ustálit frontu. Pokud jich Ukrajina vyrobí dostatek, může Rusku účinně narušovat vzdušný prostor, soudí generál Mičánek

2. leden 2024

Ukrajina má za sebou hořký začátek roku. Zahájila ho státním smutkem za oběti rozsáhlých ruských útoků, na které vzápětí odpovídala údery na Bělgorod. Útoků v uplynulých dnech proběhla celá řada, k významnějšímu průlomu ale nedošlo.

„Nepřicházejí žádné zprávy přímo z fronty, které by naznačovaly, že jedna nebo druhá strana konfliktu získala určitou taktickou výhodu a chystá se k protiúderu,“ říká brigádní generál v záloze František Mičánek z CEVRO Institutu. Větším průlomům navíc nepřeje počasí.

Čtěte také

Hlavním úkolem pro příští rok bude oslabit zásobování ruských jednotek na ukrajinském území, zejména v okupovaném pobřežním pásmu. „Velmi důležité samozřejmě je působení proti černomořské flotile. Tím, jak se omezí schopnost ruských námořních sil v Černém moři, se snižuje možnost napadení Ukrajiny,“ popisuje Mičánek.

Důležitá bude také politická situace v západních zemích. Řadu z nich čekají volby, které by pomoc Ukrajině mohly ovlivnit. „Další otázkou je, jestli veřejná podpora ve státech Evropské unie, případně NATO, zůstane tak relativně vysoká, jak byla doposud,“ uvažuje politický geograf Jan Kofroň.

Podpora sice nebyla konstantní, ale i přes pokles z poslední doby se držela relativně vysoko. „Pokud by během dalšího půl roku výrazně spadla, nevíme, jestli by politici třeba ve Francii nebo v Německu ukrajinský konflikt stále považovali za něco, pro co se jim vyplatí jít i proti domácímu mínění,“ upozorňuje Kofroň.

Kostička do mozaiky

Klíčové z hlediska vojenské pomoci budou zejména volby ve Spojených státech. Analytici předpokládají, že pokud by v nich zvítězil Donald Trump, dodávky zbraní a techniky na Ukrajinu výrazně oslabí.

Čtěte také

V tuto chvíli by jakýkoliv úbytek pomoci znamenal velký problém, národní zbrojní průmysl je totiž pro zásobování armády nedostatečný. „Pokud bude Ukrajina schopná dále zvyšovat kapacity svého obranného průmyslu, bude to velké plus,“ kvituje Mičánek.

Jenom pro příští rok si Ukrajinci předsevzali vyrobit milion dronů. „Drony jako takové nejsou žádná zázračná zbraň, ale paradoxně můžou za to, že došlo k ustálení fronty. Jejich nasazení dává obrovský přehled o situaci, umožňuje ničit jednotlivé kusy nebo seskupení vojáků, případně muniční sklady,“ vyjmenovává výhody a dodává, že drony mohou hrát velkou roli v obraně vzdušného prostoru.

Kromě oslabení pomoci se může mezinárodní společenství snažit Ukrajinu přimět přistoupit k mírovým jednáním. Objevují se totiž signály, že Vladimir Putin by možná měl zájem vyjednávat o příměří, ovšem pouze dle svých podmínek.

Čtěte také

„Tlak nebude extrémně silný, ale řada států se bude ptát Ukrajiny, nakolik je ochotná bojovat i v okamžiku, kdy by třeba další dodávky zbraní nebyly tak výrazné, jako byly doposud, nebo za situace, kdy by některé z věcí, které si přeje, nebyly dostupné,“ předpokládá Kofroň.

„Otázka zní: Byla by Ukrajina ochotná bojovat i v situaci, kdy by západní pomoc byla o něco menší?“

Již nyní na Ukrajinu proudí munice, bojová vozidla i letouny z řady západních zemí. „Je to jenom jedna kostička do celkové mozaiky konfliktu. Ukrajincům to pomůže, ale je potřeba brát v úvahu, že letoun sám nic nevyřeší,“ připomíná Mičánek.

„Potřebujeme piloty, potřebujeme k tomu munici, náhradní díly techniky. Takže je to další náročná součástka do celkové logistiky, se kterou si Ukrajina musí poradit,“ uzavírá.

Více podrobností o stavu armády, ukrajinském zbrojním průmyslu nebo výhledech na situaci po amerických prezidentských volbách si můžete poslechnout v záznamu pořadu Ranní Plus. Moderuje Pavlína Nečásková.

Spustit audio

Související