Dva obchodníci s LTO stanou znovu před soudem

10. duben 2002
Pod kůži

Kutalov a Šišmov - tak se dnes říká mezi lidmi Šumperku a Zábřehu na Moravě. Za přezdívkami stojí dva velcí bossové, obchodníci s nezdaněnou naftou - někdejší policista Vratislav Kutal a bývalý vedoucí stavebnin Milan Šišma. Oba stanou příští týden před soudem za přípravu a návod k trestnému činu vraždy. Objednávali si skutečně nájemné vrahy nebo si všechno jejich bývalý partner, dnes korunní svědek, vymyslel?

Kvůli obchodům s lehkými topnými oleji zemřelo zřejmě více lidí, než se dosud předpokládalo. Některé vraždy a záhadná zmizení dosud čekají na objasnění. Šlo o pohřešované lidi, kteří zmizeli někde na druhém konci světa, o podivné sebevraždy nebo autonehody. Mezi oběťmi jsou i najatí bílí koně, kteří za směšný peníz přejmenovali topný olej na motorovou naftu. A ti museli zmizet nebo zemřít, protože byli nejslabším článkem řetězu. Viděli totiž, jak do vazeb s lehkými topnými oleji, tak do obchodů s naftou.

Majitel firmy obchodující s nezdaněnou motorovou naftou: V roce 1993 já jsem to nevěděl. Kdybych totiž toto věděl, tak bych v životě s tím do obchodu nešel.

Ale to mi promiňte, to vám nevěřím.

Majitel firmy obchodující s nezdaněnou motorovou naftou: A proč mi nevěříte?

Protože to věděli všichni, jinak by s tím přece neobchodovali. Zisky z nezdaněné nafty představovaly na každé vlakové soupravě, která naftu převážela, přibližně 17 milionů korun. V těchto obchodech vládla určitá hierarchie, největší zisky patřily jen úzkému kruhu osob. Vraždilo se i proto, aby zůstalo více pro ty, kteří přežili. V polovině ledna 1995 byl zavražděn ve svém pražském bytě Lubomír Holý, ranou z pistole přes polštář. Vlastnil firmu Trehol a denní tržba za nezdaněnou naftu byla podle slov účetní 20-25 milionů korun.

Vratislav Kutal, spoluvlastník firmy Trehol, bývalý policista: Nerad bych, aby všechno, co řeknu, bylo chápáno tak, že chci probíhající řízení ovlivňovat jakýmkoliv způsobem.

Vratislav Kutal měl velmi úzké obchodní kontakty se zábřežským podnikatelem Milanem Šišmou a zavražděným Lubomírem Holým. Na obchodech s nezdaněnou motorovou naftou vydělávali stamiliony. Kdo je vlastně Vratislav Kutal?

Zdeněk Tajmer, zástupce šumperské policie: Vratislava Kutala taky osobně znám. Samozřejmě léta tady působil od počátku, kdy nastoupil do služeb policie. Potom teda dělal na městském úřadě, nebo na obecním úřadě v Dubecku. Po určité době se vrátil a byl zařazený jako pracovník na oddělení hospodářské kriminality. Potom tedy na vlastní žádost odešel po dostudování Karlovy univerzity, a začal projevovat podnikatelské aktivity.

Jak je tedy možné, že v době, kdy byl Kutal zaměstnán u policie, podnikal s nezdaněnou motorovou naftou?

Zdeněk Tajmer, zástupce šumperské policie: Neměli jsme ani možnosti nahlédnout do nějakých materiálů, které by nasvědčovaly tomu, že by Vratislav Kutal konkrétně v určitých věcech projevoval aktivity.

Po dlouhém vyšetřování se dobrovolně vzdal policii jeden z aktérů obchodů s nezdaněnou naftou. Vypovídal podrobně nejen o své vině, ale i o účasti dalších osob jak na vraždě Holého, tak na dalších akcích. Díky jeho výpovědi byli zatčeni čtyři podezřelí. Mezi nimi byli právě bývalý policista ze Šumperka Vratislav Kutal a bývalý vedoucí Stavebnin ze Zábřehu na Moravě Milan Šišma. Skončili ve vazbě. Jenže není vazba jako vazba. k Šišmovi totiž dali do cely jistého muže. Po čase byl tento muž přestěhován na Pankrác k muži, obviněnému z vraždy Holého. Tam tento poslíček pobyl pár týdnů a pak se vrátil zpět do vazby k Šišmovi. Po pár týdnech opět opustil Milana Šišmu a putoval opět na Pankrác, kupodivu zase za tím mužem, obviněným z vraždy Holého. Důsledkem tohoto jednání bylo odvolání všeho, co muž obviněný z vraždy podnikatele Holého do té doby přiznal.

Jan Kastner, novinář: Když došlo k tomu soudu, většina lidí oponovala, že ten soud je koupený, že to bude jen divadlo, že je stejně hned pustí. Když jsem jim pak vysvětloval, že ten soudce Vlasák na mě nepůsobil jako člověk, který se by se bil za Kutala a za Šišmu, že to byl celkem pro oba dva pány i ostatní lidi v té kauze velmi těžký soupeř. To sice uznali, ale nijak se jich to nedotklo.

Městský soud v Praze odsoudil Milana Šišmu na 13,5 roku a k peněžitému trestu čtyř milionů korun. Při nezaplacení této částky ještě k náhradnímu trestu odnětí svobody, k dalším 18 měsícům. U muže, který se dobrovolně přiznal a vypovídal o dalších možných pachatelích, vzal soud v úvahu, že rozhodujícím způsobem pomohl k odhalení závažné trestné činnosti a odsoudil ho k úhrnnému trestu 12 let. Bývalého policistu Vratislava Kutala poslal soud za návod k trestnému činu vraždy do vězení na 10 let.

Vratislav Kutal, spoluvlastník firmy Trehol, bývalý policista: Od samého začátku jsem čekal, že budu propuštěný, už v prvních týdnech po zatčení, protože jsem své obvinění pokládal za naprosto absurdní.

Někteří obvinění jsou už za mřížemi. Vratislav Kutal a Milan Šišma byli Městským soudem v Praze odsouzeni mimo jiné za přípravu a napomáhání k trestnému činu vraždy. Nakonec se však oba odvolali a dnes jsou na svobodě a příští týden, v úterý 16. dubna, znovu stanou před odvolacím soudem.

Pavel Vydrář, vyšetřovatel Policejního prezídia: Soudy dneska odsuzují věci, o nichž se nám nezdálo před několika lety. Fakt je, že státní zástupci mají snahu nechat prověřit soudem řadu věcí. Takže myslím si, že ta doba nastala, ale ta doba se taky brzo nachýlí a brzo dojde taky k promlčení těch trestných činů, i kdyby se jednalo o ty nejvyšší sazby.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprochází korekturou.

autoři: mta , Pavel Janošec
Spustit audio

Více z pořadu