Expedice do světa lanýžů. Pár hoblinek dovede zvednout cenu jídla

2. prosinec 2023

Vypadá trochu jako pomačkaná brambora. Může být černý, jindy nažloutlý a patří k nejdražším potravinám vůbec. Lanýž, gurmánská houba, jejíž pár hoblinek dovede pořádně zvednout cenu jídla. Houba, jejíž plodnice se nacházejí pod zemí a která může růst jen za specifických podmínek, které nejsou všude. Potřebuje kořeny většinou listnatých stromů – dubů, buků, habrů, ale existují i případy, kdy se lanýže nacházejí třeba pod borovicí. Pak vyžadují vápenitou půdu a vlhkost.

Existuje jich mnoho druhů, nejčastěji se konzumují tři z nich. Lanýž černovýtrusný, lanýž letní a lanýž piemontský. Najít lanýže není snadné, jak asi víte, využívají se proto speciálně cvičení psi anebo vepři, kteří cítí vůni lanýžů i přes vrstvu zeminy. Tyto zvláštní podmínky a delikátní chuť plodnic určují vysokou cenu lanýžů.

Lanýže znali už ve starověku

V Evropě se lanýže jedí nejpozději od starověku. V průběhu středověku a raného novověku se na ně trochu pozapomnělo. Opět je objevila francouzská revoluce. Na francouzském venkově zdevastovaném občanskou válkou totiž vyhladovělí venkované začali z nedostatku jiné potravy vyhrabávat lanýže, které jim díky vysokému obsahu bílkovin zachránily život.

Lanýže jsou zajímavé také pro vědce. Všechny houby jsou tak trochu záhadné, ale kam se hrabou na lanýže. V Expedici nám o tom vypráví mikrobiolog Milan Gryndler. Odborníci například přesně netuší, jak je to přesně s jejich rozmnožováním.

Lanýže je možné také cíleně pěstovat. Je možné si zakoupit stromky s naočkovanými lanýži, ale právě pro lanýží specifičnost není nikdy jisté, zda se houba skutečně uchytí.

 

Spustit audio

Související

  • Lanýže: Kolik druhů existuje?

    Co je na nich tak specifického? Proč jsou tak drahé? K jakým pokrmům se nejlépe hodí? Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Paulus.

  • Lanýž - klenot naší přírody

    Lanýž letní (Tuber aestivum Vittad.) je houba, která u nás byla v minulosti sbírána a která je dnes pro svou vzácnost zákonem přísně chráněna.

  • Lanýže: Jak se hledají?

    Proč jsou dalším zlatem? Kolik vlastně stojí jeden kilogram?  A našel Roman Vaněk v Itálii lanýže? Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Vaněk.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.