Falešně obvinění piráti?

12. září 2001
Pod kůži

V kauze údajných pirátských výrobců kompaktů v Karviné došlo k zásadnímu průlomu. Vůči jednomu z pětice podezřelých policie zastavila trestní stíhání. Ještě před časem však policisté tvrdili, že jde o největší gang obchodníků s padělanými nahrávkami v regionu.

Policie je označila za obchodníky s pirátskými cédéčky. Měli být největším gangem padělatelů nahrávek v kraji. Po čase je vše jinak.

Ukáže se, že šlo o omyl. Zabavené kompaktní disky jsou originály a ne padělky. Proti jednomu z obviněných je už zastaveno trestní stíhání.

Problém je v tom, že bezdůvodně strávil dva měsíce ve vazbě. Vraťme se ale na začátek tohoto Francem Kafkou zavánějícího příběhu.

Policie koncem minulého roku zatkla pět lidí z Karviné za to, že měli vyrábět a rozšiřovat padělané kompaktní disky. Toto obvinění však záhy zpochybnil posudek Mezinárodní federace fonografického průmyslu. Jak to potvrdil zástupce ředitele federace Jaromír Soukup.

Jaromír Soukup: „My jsme zjistili, že většina, nebo snad všechny s výjimkou jednoho nebo dvou nosičů, jsou nosiče originální."

Jeden z obviněných, který byl za údajné rozšiřování padělaných disků ve vazbě, je i Svatopluk Schwarzer z Karviné. Řadu let sbírá nahrávky heavy metalu. Práci policie dnes zcela bez skrupulí označuje za amatérskou.

"Oni do konce března nevěděli, jak vypadá CD ROM. Já si to nedovedu vysvětlit, tak nekompetentní policii jsem ještě nezažil. Já jsem si byl stoprocentně jist, že oni rozeznají piráta od normálních disků na první pohled. A jak jsem tak viděl, to byl vrchol! Vždyť já taky čtyřicet roků si s tím hraju."

Ani poté, co měla policie v rukou posudek o tom, že nahrávky jsou originály, nebylo trestní stíhání zastaveno.

Ještě koncem června šéf severomoravského odboru hospodářské kriminality Jan Strmeň uvedl, že čekají na další znalecké posudky. Jaké a od koho však neupřesnil.

"Tady jde o to, že ty expertízy trvají dosti dlouho. To není ale vinou policie, ale těch expertních pracovníků projít tolik disků. Je to zdlouhavé."

K zastavení trestního stíhání došlo až nyní v případě Josefa Horvátha z Orlové. Potvrdil to vyšetřovatel Vlastimil Kosiec.

"U pana Horvátha nebylo prokázáno, že by došlo ke spáchání trestného činu. K tomu se vám zatím vyjadřovat nebudu."

Co vedlo k takovému zlomu? Ještě nedávno bylo to tak, že se čekalo na nějaké nové znalecké posudky.

Tam se vyhodnotila výpověď jednoho svědka v souvislosti s panem Horváthem a přihlédlo se k ní jako k věrohodné výpovědi. A na základě toho bylo rozhodnuto o zastavení trestního stíhání.

Josef Horváth strávil také dva měsíce ve vazbě. Říká, že po tom, co si prožil, že ze zastavení stíhání ani moc radovat nedokáže.

"To bylo měsíce, měsíce nervů a všeho. Nehledě k tomu, že úplně ty začátky jsem fakt prošel hlubokými depresemi a stresem, což se odrazilo i na mém zdravotním stavu. Pořád mám vysoký krevní tlak a léčím se. Samozřejmě, že jsem rád, že to dopadlo tak, jak to dopadlo, ale je mi z toho všeho nanic, abych vám řekl pravdu."

Severomoravská policejní mluvčí Soňa Bradáčová říká, že podobných případů, kdy je někdo stíhán vazebně a pak zproštěn obvinění, moc není.

"Tyto případy nejsou rozhodně časté. Připouštíme však, že ojediněle k nim může dojít a dochází. Důvody, pro které je v některých kauzách stíhání zastaveno ještě v průběhu vyšetřování, nám taxativně vymezuje trestní řád. Například, že skutek, pro který se trestní stíhání vede, se nestal. Nebo není-li prokázáno, že skutek spáchal obviněný."

Ještě před několika měsíci byl však postoj policie úplně jiný. Koncem roku k tomuto případu dokonce svolala severomoravská policie velkou tiskovou konferenci.

Vyšetřovatel Kosiec o pětapadesátiletém Svatoplukovi Schwarzerovi hovořil takto.

"Nejstarší z pachatelů vlastně se zabýval touto činností, že dovážel cédéčka jednak ze západního Německa, jednak z Holandska a některé se k nám dostávala až z Japonska. A vlastně prostřednictvím té sítě, která mezi nimi nějakým způsobem fungovala, bylo zjištěno, že vlastně na zakázku vždycky jeden z obviněných dodal určitý druh cédéčka a z toho se pořizovaly kopie."

Josef Horváth je jednoznačně přesvědčen, že v této kauze policie pochybila.

"Pokud budou policisté placeni za to, kolik zavřou lidí, tak je to pořád o ničem. Takto se postupuje, že prostě lidé jsou pořád jakoby artikl, že kolik zavřeme lidí, tak si každý připíše nějaký ten bod nebo tečku. A to je potom o ničem."

Jeho spoluvězeň a údajný šéf gangu padělatelů Svatopluk Schwarzer volil na adresu vyšetřovatele ještě ostřejší slova.

"Já bych se chtěl zeptat, jestli náhodou neměl sovětské poradce. Tohle vypadá jako na znárodnění, na padesátá léta. Že něco vykonstruují a pak se snaží najít na to nějaké důkazy. To není normální, já nevím, no. Mně se o tom v noci zdá a já mám psychiku, nevím kde. Nemohu se s tím srovnat."

Vyšetřovatel Vlastimil Kosiec i nadále tvrdí, že vše proběhlo v pořádku.

"Nevidím v tom žádné pochybení. Pokud by došlo k pochybení od počátku, tak nade mnou stojí ještě státní zastupitelství i soud."

Policie i vyšetřovatel tvrdí, že chybu neudělali. Josef Horváth však kvůli tomuto "bezchybnému" postupu strávil dva měsíce ve vazbě a dodnes má podlomené zdraví, a je proto odhodlám očistit své jméno.

"Samozřejmě, že budu žádat určitou satisfakci. Mám svoji hrdost a důstojnost a stát si nesmí dovolit takové věci dělat,a by zavíral slušné lidi."

Jeho právník Marek Kříž upřesnil, že po ministerstvu spravedlnosti budou žádat náhradu škody.

"On se cítí být poškozený tím pobytem ve vazbě, protože v současné době je to jeho trestní stíhání zastaveno zcela. Tak se cítí být poškozen tím pobytem ve vazbě. On tam bude žádat nějakou náhradu za ušlý výdělek nebo ušlý zisk."

Severomoravská policejní mluvčí říká, že jsou na soudní dohru celé kauzy připraveni.

"Musím zdůraznit, že to není praxe běžná. Každopádně, pokud se cítí občan poškozený rozhodnutím vyšetřovatele nebo jiného orgánu činného v trestním řízení, může se vůči tomuto ohradit a poté tento spor bude samozřejmě jakýmsi způsobem řešen."

Josef Horváth se dočkal pouze toho, že mu policie vrátila jeho kompaktní disky, které měly být padělky. Nikdo se mu ale neomluvil.

"Pochybuji, že se mi vůbec někdo omluví."

Přepsal: Česká informační agentura.

autoři: ada , tif
Spustit audio

Více z pořadu