Geoff Berner: We Are Going To Bremen To Be Musicians

9. prosinec 2015

Kanadský písničkář, akordeonista a spisovatel si říká Whiskey Rabbi. Patří k evropskému radikálnímu hnutí židovské kultury Klezmer Bund a jeho alba vedle divokých balkánských rytmů obsahují silnou dávku štiplavé a nekorektní politické satiry. Nové album máme prý brát za souhrn strategií proti zoufalství.

Jestliže si Woody Guthrie kdysi na kytaru napsal „tento stroj zabíjí fašisty“, Bernerův akordeon, co prý v sobě skrývá tisíc klarinetů, by mohl překrýt slogan „tento stroj zabíjí pokrytce“. Berner nehodlá za každou cenu šokovat, pouze má za to, že klezmer by měl znít opile a vášnivě, jako každá správná svatební hudba z Východu, no a punková hudební minulost mu přišla k duhu. „Ven s klezmerem do barů a ulic, nechte ho potácet se tam jako Golem s pivním břichem,“ dožadoval se radikální Berner na předcházejících velmi ceněných albech, kterým se konzervativní posluchači bezstarostného klezmeru zdaleka vyhýbali. Anebo se zatajeným dechem poslouchali jeho texty plné černého, hravě podvratného humoru a pichlavých komentářů. Na novém albu sice vyzývá k oslavě neštěstí těch, které nenávidíme, přesto u toho můžeme tančit na zábavnou, přístupnou a punkem nasáklou hudbu.

Co skladba nového alba, to ironie a brilantní humor až na dřeň. Berner sahá do otevřených ran, baví ho nechat nás smát se přes slzy, dotýká se aktuálních i historických příběhů a schytávají to od něho padni komu padni Židé, nežidé, k válkám svádějící politici, hlupáci i Bůh.

03527504.jpeg

Geoff Berner své věrné publikum charakterizuje jako zvláštní sortu čtenářů knížek mající sklon k alkoholismu, mezi nimiž překvapivě převládají fyzici. Ve skladbě We Are On Our Way To Bremen se odkazuje na starou německou pohádku o zemědělských zvířatech, kterým hrozí smrt. Utíkají proto od svých pánů do města v naději, že zůstanou svobodná a stanou se z nich hudebníci. „Jedná se o absurdní a iracionální naději a optimismu tváří v tvář hrůze,“ tvrdí Geoff Berner.

Zůstává pro něho také typická vynikající kapela a dlouholetá spolupráce s kanadským producentem a hudebníkem Joshem Dolginem, známý spíš pod jménem Socalled. Bernerův řvavý vokál na albu doprovázejí léta mu věrní bubeník Wayne Adams s houslistkou Dionnou Davies a znovu nechybí ani americký klarinetista Michaea Winograd, navrhující Bernerovi převzít a do jidiš přeložit skladbu Davida Bowieho Always Crashing in the Same Car. Na obalu alba a videoklipu se podíleli kanadští výtvarníci a filmaři z kolektivu Tin Can Forest.

Spustit audio