Historická budova radnice v Liberci: Výhledy i tajemství

Do radniční budovy na náměstí Dr. Edvarda Beneše zavítal redaktor Tomáš Mařas s panem Jaroslavem Čechem, který pracoval na libereckém magistrátu na odboru správy majetku. A podívali se i do míst, která nejsou veřejnosti přístupná.

Víte, kdo je největším nepřítelem liberecké historické radnice? Ano, jsou to holubi. Dokáží totiž zapříčinit vyplavení některých částí budovy. Možná to zní nesmyslně, ale je to tak. S městským ptactvem se ale radnice vypořádala, a to po několika nepěkných zkušenostech.

Budova radnice v Liberci skrývá i překvapení, kterých si návštěvník bez znalosti historie ani nevšimne. A je to škoda. Budova zažila několik režimů, mimo jiné první republiku, druhou světovou válku i dobu socialismu. A je s podivem, že v obřadní síni se i v době hluboké normalizace oddávalo pod znakem monarchie.

Věděli jste to? A víte, že v budově je několik alegorických zobrazení města Liberec? A není to muž, ale vždy žena v červeném. Věděli jste, že busty, které zdobí centrální schodiště, se staly vítaným suvenýrem nenechavých návštěvníků? A víte, že.... Raději si to poslechněte.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.