Hledají se pamětníci: Spolek AvantgArt pátrá po bývalých pracovnících vratislavické továrny na koberce

9. březen 2022

Dříve to byl podnik Ginzkey, pak známý Bytex a dnes Intex. Skupina mladých lidí, sdružených kolem jedné z bývalých součástí továrny, Zauhlovačky, sbírá vzpomínky pamětníků. Chce je představit veřejnosti.

Spolek Avantgart přeměňuje vratislavickou Zauhlovačku v kulturní centrum

Sdružení AvantgArt z libereckých Vratislavic hledá pamětníky, kteří pracovali v někdejší ovárně na koberce Bytex. Před řadou let se tam vyráběly legendární koberce KOVRAL, které měla v minulosti doma téměř každá rodina. Vzpomínky bývalých zaměstnanců si poslechnou návštěvníci vratislavické věže Zauhlovačka, která se přeměňuje v originální kulturní centrum.

„Otevíráme Zauhlovačku veřejnosti a rádi bychom lidem zprostředkovali tu minulost, která se tu odehrávala. Vratislavice a tahle továrna byly světoznámé, vyrobil se tu největší koberec světa té doby… Rádi bychom, aby minimálně vratislavičtí tu historii aspoň trochu znali. Pamětníků už není mnoho, my sháníme lidi, kteří s námi chtějí sdílet nejen fotky z té doby, ale i své vzpomínky,“ vysvětlila členka sdružení AvantgArt Kateřina Pořízová, k čemu chtějí příběhy pamětníků využít.

K čemu přímo chtějí v Zauhlovačce vzpomínky bývalých pracovníků továrny využít? A přihlásil se jim už někdo? Poslechněte si reportáž Ivany Bernáthové.

Spustit audio

Související