Hořcouka z Podkrkonoší
Nebylo to často, ale občas se v kuchyních místo babičky objevil dědeček. Tak to asi docházela pálenka. Jaké uměli dědečkové, ale i babičky v chalupách připravit, poví Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření. Recept na jednu z nich samozřejmě nechybí.
Pokud si chcete udělat likér z kořene hořce, doporučuje se obvykle použít poměr 1:5 nebo 1:10 mezi bylinkou a pálenkou. To znamená 10 až 20 gramů kořene hořce na 1 dcl pálenky.
Kořen hořce omyjeme a nakrájíme na menší kousky, aby se lépe vyluhoval. Nasypeme ho do skleněné nádoby, zalijte čistou žitnou pálenou tak, aby byl úplně ponořen. Nádobu uzavřeme, dáme na temné a suché místo a necháme kořen hořce louhovat po dobu dvou týdnů. Během tohoto období občas nádobou zatřepeme. Potom výluh přecedíme přes plátýnko. Pokud se nám zdá nápoj moc hořký, můžeme přidat trochu rozvaru vody s medem a hřebíčkem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.