Hrubé chování, úbytek hostů i změna klientely. Jak se nová opatření projevila v restauracích

12. listopad 2021 10:14

Od 1. listopadu se musí lidé v restauracích a kavárnách prokazovat potvrzením o očkování, nebo negativními testy na covid-19. Jak se tato opatření projevila na návštěvnosti těchto zařízení v Libereckém kraji, zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

Po předchozích lockdownech a opatřeních, když se různé gastrofirmy snažily obnovit personál, tak spousta lidí přešla do jiných oborů...
Martin Bauer, předseda představenstva KHK Libereckého kraje

Už 10 dní platí v restauracích, kavárnách a dalších stravovacích provozech přísnější opatření. Lidé se v restauracích musí nově prokazovat potvrzením o očkování, nebo negativním testem. Obsluze, která je bez toho pustí a obslouží, hrozí až třímilionová pokuta.

Zkušenosti nejsou všude stejné, ale restaurace, kde si na úbytek hostů nestěžují, jsou spíš výjimkou. Ve většině zařízení napříč celým krajem, které Český rozhlas oslovil, převažuje spíše špatná zkušenost. Úbytek hostů a s tím i tržeb je podle nich od 10 do 30 %.

Čtěte také

Například majitel jablonecké pizzerie Miroslav Sirovátka označil situaci přímo za katastrofickou. Pokles tržeb podle něj představuje až 90 %. Provozovatelé si také stěžují, že někteří hosté se při vyžadování potvrzení chovají hrubě, jsou to ale spíš výjimky. Lidé se také někde snaží opatření obcházet, třeba falešnými testy, nebo potvrzeními. Za to případně nesou odpovědnost sami hosté, restaurace nemají na takovou zevrubnou kontrolu kapacity.

Epidemická situace se zhoršuje a opatření přitvrzují. Lidé v gastronomii vidí svou budoucnost různě. Jejich situace není dobrá a pravděpodobně se bude i nadále zhoršovat „Bude další úbytek hospod a další úbytek personálu, protože po předchozích lockdownech a opatřeních, když se různé gastrofirmy snažily obnovit personál, tak spousta lidí přešla do jiných oborů,“ popsal šéf Krajské hospodářské komory Libereckého kraje a zároveň provozovatel několika stravovacích zařízení Martin Bauer.

Ne všechny restaurace to vidí pesimisticky

Například Pivovarská restaurace ve Svijanském Újezdu pro Český rozhlas uvedla, že s úbytkem hostů zatím větší problém nemají a také hosté se při vyžadování potvrzení o bezinfekčnosti chovají velmi vstřícně. Výrazně si nestěžovalo ani vedení liberecké restaurace U Poláků. I tam podle nich hostů ubylo, ale jen mírně. Co ale zjišťují, je spíš změna klientely. Do restaurace teď podle nich míří spíše starší lidé, kteří jsou očkováni a s potvrzením nemají problém. Ubylo prý naopak hostů z mladších ročníků.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související