Hygienici v Olomouckém kraji evidují nárůst černého kašle. Jak se proti němu můžeme bránit?

20. únor 2024 14:03

V Olomouckém kraji přetrvává vysoká nemocnost. Ordinace lékařů plní zejména pacienti se záněty dýchacích cest. Kromě nich v regionu přibývá taky lidí se záchvaty křečovitého kašle. Ten může být příznakem onemocnění, které je v poslední době na vzestupu – černého kašle.

„Většinou se jedná o virózy horní dýchacích cest, které jsou naštěstí dobře řešitelné,“ jmenuje olomoucký praktický lékař Ondřej Němeček aktuální časté problémy svých pacientů. V ordinaci teď podle něj bývá plno a projevuje se tak aktuální vysoká nemocnost nejen v Olomouci a okolí, hygienici ji evidují v celém kraji.

Rozdíl je podle Němečka znát u lidí s očkováním proti chřipce. „Respiračních onemocnění je mnohem méně u očkovaných, což nám opět jako každý rok dokládá efektivitu očkování,“ konstatuje Němeček.

Respiračních onemocnění je mnohem méně u očkovaných, což nám opět jako každý rok dokládá efektivitu očkování.
Ondřej Němeček, olomoucký praktický lékař

Podle mluvčí krajské hygienické stanice Markéty Koutné nejvíc aktuálně respirační infekce řádí na Olomoucku a Prostějovsku, kde překročily epidemický práh. Bojují s nimi zejména děti do pěti let.

Hygienici kromě vysoké nemocnosti u respiračních infekcí evidují také případy černého kašle, v posledním roce nemoci přibývá. „Zvýšený výskyt dávivého kašle jsme zaznamenávali již v průběhu roku 2023, kdy jsme v Olomouckém kraji evidovali celkem 139 případů tohoto onemocnění. Dle aktuálních dat pokračuje trend vyššího výskytu případů této nemoci i v roce letošním. Za leden 2024 jsme v kraji evidovali 15 případů onemocnění a za únor dosud 11 případů,“ uvádí Koutná.

Aktuální data ukazují, že se černý kašel objevuje i v populaci adolescentů a u dospělých a starších lidí.
Markéta Koutná, mluvčí krajské hygienické stanice

Onemocnění se projevuje křečovitými záchvaty kašle, nemocný se často nemůže ani nadechnout. Nárůst počtu případů nemoci hygienici přičítají snížené imunitě populace kvůli nižší proočkovanosti. „Proočkovanost v populaci nám postupně klesá a také imunita po očkování se s věkem pozvolna vytrácí. Při trvání imunity se uvádí v rozmezí tři až dvacáct let. Aktuální data ukazují, že se černý kašel objevuje i v populaci adolescentů a u dospělých a starších lidí,“ dodává Koutná.

V dospělosti tak hygienici doporučují se proti nemoci nechat přeočkovat kombinovanou vakcínou proti záškrtu, tetanu a právě černému kašli.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio