I přes jarní počasí jsou některé skiareály stále v provozu. Jaká je kvalita sněhu a kde se ještě lyžuje?

25. únor 2024 10:09

Kvůli vysokým teplotám se nejspíš blíží konec lyžařské sezony. Lyžaři v Libereckém kraji mají ale ještě několik možností, kde si zajezdit. Otevřeno mají hlavně velké skiareály. V tom na Ještědu v sobotu 24. února natáčela naše reportérka.

„Máme v provozu jednu sjezdovku, Novou Skalku, a v podstatě máme k dispozici ještě tréninkovou louku, kde nabízíme lyžování pro nejmenší. Zhruba 90 % veškerého sněhu, který tam aktuálně máme, tak je sníh technický, který má nějakou vyšší rezistenci vůči nepříznivým podmínkám. To jediné nám pomáhá. Svah se upravuje v podstatě každý den, některý den v případě večerního lyžování i dvakrát,“ přiblížil ředitel ještědského skiareálu Radek Chalupa.

Poslední únorový víkend roku 2024 ve skiareálu Ještěd

Kvalita sněhu je podle lyžařů lepší ráno, odpoledne už je sjezdovka rozježděná. Díky horším podmínkám ale zase ubývá lidí na svahu. „Teď je to mokré, jsou plotny, ale zase tu nikdo není, takže nejsou fronty, takže je to paráda,“ uvedla jedna z oslovených lyžařek. Podobně hodnotila í sjezdovku i Magdalena Černá, která si přijela zajezdit s maminkou Helenou. Podle ní byl sníh sice rozbředlý, ale na jízdu snowboardu stále ucházející.

Na svah vyrážejí také skialpinisté, a dokonce i pěší turisté. Ti vyměnili lyžařské boty za pohorky a vyráží na vrchol. „Hůlky máme, ale jdeme pěšky nahoru na Ještěd,“ prozradila turistka Jana Tůmová. Společně s dětmi vyrazil na výlet i Martin Juha. Nahoru ale vyjeli lanovkou.

Kde ještě se v kraji lyžuje

V provozu je například Tanvaldský Špičák na Jablonecku. Podle manažera Patra Bažanta ale ani tam nejsou podmínky ideální. Lyžuje se taky v západních Krkonoších. Například v Harrachově leží na sjezdovkách čtyřicet až osmdesát centimetrů sněhu. V provozu je tam víc jak polovina sjezdovek. Podobná je situace taky v sousední Rokytnici nad Jizerou.

Je sníh i na tratích pro běžkaře

Jizerská obecně prospěšná společnost před víkendem připravila kilometrový okruh na stadionu v Bedřichově. Další upravené stopy vedou z Jizerky na Smědavu, Knajpu a Souš. Z ní se běžkaři dostanou zase zpátky na Jizerku. Provozovatel Jizerské magistrály ale upozorňuje na místa bez sněhu. Lidé by proto měli být opatrní, hlavně při sjezdech. Další upravené běžkařské stopy jsou taky v Rokytnici nad Jizerou.

Spustit audio

Související