Indická kořenná míšeninka podle Pražské kuchařky Karolíny Vávrové z roku 1895
I když je pro mnohé přelom 19. a 20. století pravěkem, už tehdy městské hospodyně znaly mnohé cizokrajné koření, třeba jako kurkumu. Nejen o jejím původu, ale také o využití při vaření povypráví Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:
Utluč na jemno tři loty semena koriandru, lot bílého pepře, lot zázvoru, lot kardamomu, lot indického šafránu, lot kmínu, čtvrt lotu španělského pepře, dobře to smíchej, dej do láhví, tyto dobře zadělej a míšeninku v malých částkách k omáčkám přimíchej.
1 lot = 16 g
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.