Jak se spouští alergie a co se odehrává v našem těle? Odpovídá seriál o ekzémech, jídle i hmyzím jedu
Alergie se mohou projevit v dětství, nebo až v dospělosti. A třeba potravinové alergie se mohou souviset se stavem našeho mikrobiomu, zatímco vzdušené alergie mají zřejmě původ v přílišné hygieně. A na hmyzí bodnutí si lze vypěstovat toleranci, u konzumace ořechů tak jistá shoda mezi vědci nepanuje. Nejen tomu se věnují jednotlivé díly vědeckého seriálu o alergenech a reakcí našeho těla.
Všechny epizody
-
1
Když bude jíst dítě ořechy, vyhne se alergii? Názory expertů se liší
-
2
Jakmile se alergie na jídlo objeví u dospělého, je na celý život. Pomoci by mohly vakcíny
-
3
Za rozvojem vzdušné alergie může být přehnaná čistota. Nejlepší bariéry má člověk v nose
-
4
Vědci chtějí lépe pochopit atopický ekzém a alergie. Zkoumají proto střevní i kožní mikrobiom
-
5
Alergie na hmyzí bodnutí může končit anafylaktickým šokem. Přesto si lze na jed vypěstovat toleranci
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.