Jan Fingerland: Saúdi se sbližují s Palestinci… nebo s Izraelci?

17. srpen 2023

Saúdské království o víkendu oznámilo, že zřizuje novou funkci velvyslance pro Palestinskou autonomii. Tím symbolicky značně povýší vztahy s Palestinci. Ale jak už to v diplomacii bývá, věc je trochu složitější, a v tomto případě to platí ještě mnohem více. Z palestinského hlediska je povýšení vzájemných vztahů jistě důležitou zprávou. Saúdi označují svého ambasadora za vyslance do „státu Palestina“ a zdůrazňují své dlouholeté výborné vztahy.

Čtěte také

Ale jinak mají Palestinci důvod k ostražitosti. Zaprvé jsou Saúdi až čtvrtým arabským státem, který vysílá do Palestiny svého diplomata, za Egyptem, Jordánskem a Marokem. Za druhé nikoho nevysílají, pouze dosavadní saúdský velvyslanec v Jordánsku dostane nový úkol, ale sídlit bude nadále v Ammánu, i když možná bude mít úřadovnu i v Ramalláhu. A má být sice také „generálním konzulem v Jeruzalémě“, ale s tím by museli souhlasit Izraelci a to je velmi nejisté.

Problém priorit

Tím se dostáváme k největšímu problému povýšení saúdsko-palestinských vztahů a to je skutečnost, že vstřícný krok Rijádu vůči Ramalláhu je pravděpodobně součástí sbližování Saúdů s Izraelci a to je pro Palestince spíše špatná zpráva.

Čtěte také

O takovém kroku se mluví už delší dobu, přinejmenším od roku 2020, kdy byly uzavřeny první z Abrahámovských dohod, totiž smluv o normalizaci vztahů Izraele s Emiráty, Bahrajnem, Marokem a Súdánem. Zmíněné státy změnily dosavadní politiku nepřátelství nebo v lepším případě ignorování Izraele, aniž by takový krok podmínily zásadnějšími požadavky na Izrael v otázce palestinské budoucnosti.

Neboli, tyto arabské státy dávaly přednost svým ekonomickým a bezpečnostním zájmům před zájmy Palestinců. Ti do té doby očekávali, že arabsko-izraelské smíření bude podmíněno izraelskými ústupky nebo přímo zřízením nezávislého palestinského státu. Místo toho Izraelcům stačily dočasné a nejasné přísliby ohledně budoucnosti Západního břehu.

Saúdská Arábie zůstávala stranou. Má v arabském a muslimském světě jiné postavení. Je to stát, na jehož území vznikl islám a kde leží Mekka a Medina. Je bohatým sponzorem mnoha jiných zemí regionu, s princem Mohamedem v čele jsou také mnohem ambicióznější v pan-arabské politice než dříve.

Odchod z obrazu

Palestinci čelí problému, že otázka jejich budoucnosti je v kalkulacích arabských vlád na žebříčku priorit stále níže. Nyní tedy bude záležet na tom, jestli pro Saúdy je palestinský problém také už jen formalita, kterou odbydou kroky, jako je zřízení velvyslance v Ramalláhu, anebo zda během jednání s Izraelci, jež už nějakou dobu evidentně probíhají, vznesou zásadnější požadavky.

Čtěte také

Proslýchá se, že saúdští představitelé se svých palestinských protějšků podrobně vyptávali, jaké požadavky na Izraelce mají vznést, ale Saúdi i tak budou preferovat hlavně vlastní zájmy. Podobně jako jiné arabské státy potřebují urgentně vyřešit problém ekonomického rozvoje, nezaměstnanosti, zásobování vodou a také obranu před nearabskými rivaly, zejména Íránem.

Palestinci se musejí spolehnout na to, že Saúdi si přinejmenším budou – vzhledem k prestiži, kterou od ostatních žádají – chtít zachovat tvář. A že budou vycházet z vědomí, že pro Izraelce, včetně Netanjahua, by normalizace vztahů s tak významným arabským státem měla velkou cenu.

Jan Fingerland

Současně si Palestinci uvědomují, že kromě symbolického významu palestinské otázky nemají jiným arabským státům mnoho co nabídnout, i vzhledem vnitřnímu politickému rozvratu, neefektivitě a korupci. Palestinská věc je v tomto ohledu už zase tam, kde byla před desítkami let – v rukou jiných aktérů, v tomto případě Saúdů.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio