Vinné slavnosti v Olomouci, Meziobecní Olympiáda v Dolanech nebo guláše v Hranicích

17. květen 2024

Pokud nemáte ještě na víkend plány, možná si vybere z našich tipů na akce v Olomouckém kraji.

OLOMOUCKO

Na koncert Jana Vančury s kapelou Plavci můžete zavítat v pátek (17. května) od 19 hodin do Společenského domu ve Velkém Týnci.

V pátek (17. května) a v sobotu (18. května) se na Dolním náměstí v Olomouci uskuteční Olomoucké vinné slavnosti. Páteční program začne ve 14 hodin a zahájí ho Cimbálová muzika Hejčíňan. V sobotu od 10 hodin potěší návštěvníky harmonikářka Tereza Kniežová, slovácký cimbál či Daniel Flek a hosté.

Na dvoudenní akci Horecké struny můžete vyrazit v pátek (17. května) a v sobotu (18. května) do Horky nad Moravou. Jedná se o 17. ročník country, trampského, bluegrassového a folkového festivalu. Akce se bude konat v Areálu Sokolka. V pátek od 18 hodin a v sobotu od 12 hodin. Bližší informace o programu naleznete na stránkách obce Horka nad Moravou.

Pocházíte z Dolan, Bělkovic-Lašťan, Tovéře nebo Samotišek? Pokud ano, tak je Meziobecní Olympiáda právě pro vás. Konat se bude v sobotu (18. května) na atletickém stadióně v Dolanech. Těšit se můžete nejen na atletické výkony, ale i na drobné občerstvení, dobrou hudbu a doprovodné soutěže. Registrace účastníků bude probíhat od 8 hodin a začátek soutěží poté od 9 hodin.

Již 13. ročník Benefičního Galavečera proběhne v sobotu (18. května) od 19 hodin v Dubu nad Moravou. Vystoupí zde Lenka Filipová a připravena je také prodejní výstava obrazů paní Aleny Jáchimové. Výtěžek z akce bude rozdělen mezi kostel v Dubu nad Moravou a organizací Nedoklubko při FN Olomouc. Galavečer se bude konat v Poutním kostele Očišťování Panny Marie.

Na koncert s názvem Komorní hudba v proměnách staletí můžete vyrazit v sobotu (18. května) do obce Bohuňovice. Uslyšíte adaptace světových hudebních skladatelů jako byl Mozart, Sperger nebo Stamitz v podání Evy Šašinkové a Miloše Černého. Koncert začíná v 17 hodin v sálku Základní umělecké školy.

Rybářské závody na rybníku za bytovkami v Haňovicích se uskuteční v sobotu (18. května) od 14 hodin.

Gustavova Lužice je název akce, na kterou můžete zavítat v sobotu (18. května). Těšit se můžete na různá vystoupení, ale také silové soutěže a dobrou hudbu. Celá akce se bude konat v Areálu fotbalového hřiště od 14 hodin v obci Lužice.

Přijďte si užít bohatou nabídku trhů i přidružený program na Hlavním náměstí ve Šternberku, a to v sobotu (18. května) od 7:30 hodin. K poslechu nebo i k tanci zahraje Slatinský Schrummel.

Komárovský výšlap se bude konat v neděli (19. května). Čeká na vás společná procházka extravilánem obce Komárov, doprovodný program, komentovaná přednáška s průvodcem, stezka pro děti a společné posezení u nového ohniště. Sraz je naplánován na 15 hodin před obecním úřadem v obci Komárov.

PROSTĚJOVSKO

Prostějovské dny hudby s houslemi a kytarou napříč staletími je název akce, na kterou můžete vyrazit v pátek (17. května) od 18 hodin do Přednáškového sálu Národního domu v Prostějově. Vystupovat zde bude Leoš Čepický a Petr Saidl.

Přátelské setkání se uskuteční v sobotu (18. května) v Sokolovně v obci Niva. Těšit se můžete na vystoupení Drahanského pěveckého sboru ZÁMĚTĚ a přednášku, která se bude týkat vysídlení obcí Drahanska. Celé setkání hudebně doprovodí kapela TRIO RELAX. Akce začíná v 11 hodin.

Divadelní představení pro děti Jak Jeníček a Mařenka navštěvují pohádky proběhne v sobotu (18. května) od 16 hodin v Kulturním domě Olšany u Prostějova. Vstupné je zdarma.

Akce s názvem Smržické vandr se bude konat v sobotu (18. května) v obci Smržice. Jedná se sportovní akci, kterou můžete absolvovat pěšky, ale i na kole. Průběžný start je naplánován od 7 do 11 hodin ve sportovním areálu za smržickým kulturním domem. Po registraci dostane každý účastník vandru mapu s popisem trasy, startovní kartu na razítka a něco sladkého na nejdelší trasy.

Na Zámek Plumlov můžete vyrazit hned na dvě akce. V sobotu (18. května) se zde budou od 13 hodin konat Dětské rytířské hry. Kostýmy jsou vítány. Současně v sobotu, ale také v neděli (19. května) budou probíhat Pohádkové prohlídky, a to od 10 do 18 hodin v každou celou hodinu. Návštěvníci si budou moci prohlédnout oblíbené, tajuplné, pohádkové sklepy.

PŘEROVSKO

Na oblíbené farmářské a řemeslné trhy plné regionálních potravin a výrobků můžete zavítat v pátek (17. května) od 9 hodin na Náměstí T. G. Masaryka v Lipníku nad Bečvou.

Vycházka cestou necestou je název akce, která se bude konat v sobotu (18. května). Půjde o vycházkovou trasu, která povede od zámku v Dřevohosticích na hřiště do Radkovy Lhoty, kde budou pro děti připraveny soutěže a opékání špekáčků. Sraz je naplánován na zámku u Dřeváčku v 10 hodin. Pořadatelé prosí o předběžné přihlášení na telefonním čísle 733 465 831, a to do pátku (17. května).

Otevírání lázeňské sezóny proběhne v sobotu (18. května) od 10 hodin na kolonádě v Teplicích nad Bečvou. Těšit se můžete na bohatý doprovodný program, který bude zahrnovat řadu stánků s občerstvením a řemeslnými výrobky, zábavu pro nejmenší a také bohatý hudební doprovod, kde jako hlavní hvězda vystoupí kapela Hradišťan.

V sobotu (18. května) můžete zavítat na Hrad Helfštýn, kde bude v rámci Mezinárodního dne muzeí mimořádný bezplatný vstup. Hrad bude otevřen od 9 do 18 hodin.

V rámci této akce můžete vyrazit i na Přerovský zámek, kde budou v sobotu (18. května) probíhat komentované prohlídky stálých expozic Muzea Komenského v Přerově. Začátek prohlídek je naplánován na 9:30, 11, 13:30 a 15 hodin.

Druhý ročník Guláš Festu Hranice se uskuteční v sobotu (18. května) od 10 hodin v Pohostinství Na Střelnici „U Zbránků“. Chybět nebude živá hudba, ochutnávka gulášů, ale také divácké soutěže. Začátek akce je naplánován na 11 hodin.

Den přírody je název akce, která se bude konat v sobotu (18. května) od 13 hodin v Hájovně Tovačov. Na zábavném odpoledni se děti mohou dozvědět více o kynologii, sokolnictví nebo třeba včelařství. Občerstvení je zajištěno.

Na jeden z dalších, tradičních promenádních koncertů v parku Michalov v Přerově můžete zavítat v neděli (19. května) od 15 hodin. Tentokrát zde vystoupí kapela Freďáci.

V neděli (19. května) můžete vyrazit na divadelní hru Svatba sňatkového podvodníka, a to do Pavlovic u Přerova. Hra bude inscenována v místním kulturním domě v 19 hodin.

ŠUMPERSKO

Již třetí ročník Májového maškarního karnevalu se uskuteční v pátek (17. května) od 19:30 hodin v kulturním domě ve Starém Městě. K tanci a poslechu zahraje DJ Larry. Chybět nebude malé občerstvení a barmanské zážitky.

Na tvořivé dílny můžete se svými dětmi vyrazit v pátek (17. května) do Šumperka. Vyrábět se budou dřevěné věšáčky a barevné domečky. Akce bude probíhat v prostorách Vily Doris od 14 do 18 hodin.

Výstava připravena k 90. výroční úmrtí významného umělce, ilustrátora, malíře a grafika Adolfa Kašpara bude slavnostně otevřena v sobotu (18. května) v 15 hodin v Galerii Adolfa Kašpara v Bludově. Návštěvníci výstavy budou moci obdivovat vybrané akvarely, které jsou ukázkou Kašparova neobyčejného a ojedinělého ilustračního umění.

Westernová zábava se bude konat v sobotu (18. května) od 20 hodin v obci Malá Morava. Chybět nebude živá hudba, tombola a bohaté občerstvení.

Projděte se Velkými Losinami a podívejte se na místa, o kterých stromy vyprávějí. V sobotu (18. května) se bude konat komentovaná procházka o stromech, které něco zažily. Sraz je naplánován ve 14 hodin u místní knihovny. Procházka povede od knihovny ke kostelu.

Speciality světové kuchyně, nejlepší foodtrucky a regionální potraviny. Hudba, program pro děti a mnoho dalšího vás čeká v sobotu (18. května) od 10 hodin na osmém ročníku food festivalu Jídlo na ulici na Masarykově náměstí v Zábřehu.

Již 43. ročník turistického pochodu s názvem Za Zvolskou labutí proběhne v sobotu (18. května) v obci Zvole. Vydat se můžete na pěší, cyklo, ale také kočárkové trasy. Zápis účastníků bude probíhat od 8 do 11 hodin v místní sokolovně. Ukončení pochodu je naplánováno na 17 hodin. 

JESENICKO

Zahájení lázeňské sezóny v Jeseníku se bude konat od pátku (17. května) do neděle (19. května). V pátek oslavy proběhnou na Masarykově náměstí, kde vás kromě tradičních trhů budou čekat i nejrůznější hudební vystoupení. V sobotu dopoledne budou oslavy pokračovat ve Smetanových sadech a vyvrcholí v sobotu a v neděli v Priessnitzových lázních. Bližší informace o programu naleznete na stránkách města Jeseník.

Muzejní noc aneb Skryté skvosty Javorníku je naučná večerní procházka pro děti i dospělé po památkách města, která se uskuteční v pátek (17. května) od 17 hodin. Sraz je naplánován před budovou turistického centra.

V sobotu (18. května) se můžete vydat na pěší Pouť k Mariinu pramenu. Sraz je naplánován u chaty Polárka – odbočka v lese mezi Domašovem a Filipovicemi ve 14 hodin. V 15 hodin se poté bude konat poutní mše u Mariina pramene. Za příznivého počasí se budou opékat špekáčky.

Přijďte poznat les jinak, a to v sobotu (18. května), kdy se bude ve Zlatých Horách konat akce s názvem Den otevřených lesů. Na programu jsou komentované vycházky městským lesem, poznávací hry, ukázky zoologických preparátů, nebo také ukázka pracovních činností v lese. Sraz je naplánován v areálu Zlatokopeckého skanzenu za lávkou pod parkovištěm v časech 9, 11 a 13 hodin.

Míchané drinky, bohaté občerstvení, tombola a hippies tématika to vše na vás čeká na Hippies párty, která se bude konat v sobotu (18. května) od 20 hodin v sále Sokolovny v obci Mikulovice.

BRUNTÁLSKO

V rámci akce Kytarobraní v bruntálské Základní umělecké škole se bude v pátek (17. května) od 17 hodin konat koncert dua Vašut & Sivek, kteří vám zahrají na housle a kytaru. Vstupenky můžete zakoupit v předprodeji, ale i na místě.

Pomněnková slavnost ve stylu první republiky se uskuteční v sobotu (18. května) od 13 hodin v zámeckém parku v Městě Albrechtice – Hynčice. K tanci a poslechu zahraje kapela AV Blues & Swing. Těšit se můžete na bohatý program, který bude zahrnovat ukázku sportovní kynologie, prodej sazenic, ale také stánky s rukodělnými výrobky a soutěž o nejlepší bábovku.

V sobotu (18. května) a v neděli (19. května) se bude konat akce pro děti s názvem Kolotoč príma pohádek aneb Den dětí na zakletém hradě Sovinec. Své umění šermířské, bubenické a komediální představí brněnská Skupina historického šermu Grál, chybět nebude ani sokolník nebo pohádky pro nejmenší. Po oba dny bude hrad přístupný od 9 hodin.

Guláš a Beer fest proběhne v sobotu (18. května) od 10 hodin na zahradě fary v obci Úvalno. Přijďte si uvařit či ochutnat kotlíkový guláš, nebo se jen tak pobavit.

Pěvecký sbor Bernardini slaví 30 let od svého založení a vy můžete být u toho. V neděli (19. května) vystoupí společně s Jiřím Pavlicou a Hradišťanem ve Společenském domě v Břidličné, a to od 16:30 hodin.

autoři: Sabina Müllerová , Martin Dostál
Spustit audio