Jaromír Šlosar: Z hor. Dva příběhy z almanachu Dekameron 2020

4. srpen 2023

V prvním příběhu nazvaném Tenkrát na Muráni se vydáme do západní části Slovenského rudohoří. Autor v něm vypráví svůj zážitek z natáčení jedné části cyklu Divočina bez hranic. Druhá povídka, Prstýnek z achátu, se zase odehrává ve Starých Hamrech v Beskydech. Oba příběhy jsme vybrali z knihy Dekameron 2020, která obsahuje sto povídek členů Obce spisovatelů České republiky, které vznikly v době koronavirové epidemie. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Václav Bahník mladší
Připravila: Eva Lenartová
Režie: Tomáš Soldán
Natočeno: 2021
Natočeno v olomouckém studiu Českého rozhlasu.

Rozhlasový a televizní publicista a dramaturg Jaromír Šlosar je autorem několika básnických sbírek, publicistických i prozaických knih (Cesta jako marijánka, Choditi stříbro, Petr Bezruč bez záruky, Rys za 200 litrů?). Narodil se a žije ve Václavovicích, ke kterým má silný vztah, ale minimálně půlka jeho srdce patří Beskydám, horám, které objevoval od dětství a kam se na objevné výpravy stále vydává. Hory se pro něj staly neutuchajícím zdrojem krásy, emocí a inspirace k psaní. Stejně jako ženy.

Jaromír Šlosar je lyrik s epickým cítěním, mistr v zachycení podstaty prchavého okamžiku. K vylíčení silného zážitku nepotřebuje mnoho slov, vystačí si i s minimalistickým haiku, kterým zastaví čas. Z jeho rozhlasové práce připomeňme cyklus Lovy slovy, jenž byl jakýmsi pandánem slavné televizní série Jaroslava Müllera Lovy beze zbraní. V televizi je pak kromě jiného podepsán pod sérií dokumentů Návraty k divočině nebo Divočina bez hranic. 

8. srpna oslavil Jaromír Šlosar sedmdesátiny.

Spustit audio

Související