Jediná zubní pohotovost v kraji funguje v novém režimu. Jaká je dostupnost zubařské péče v našem regionu?

13. březen 2024

Pouze ve dnech pracovního klidu, tedy o víkendech a svátcích je pacientům k dispozici zubní pohotovost ve Fakultní nemocnici Olomouc. Jde přitom o jediné zařízení tohoto druhu v celém Olomouckém kraji.

Zatímco do konce února fungovala zubní pohotovost olomoucké fakultní nemocnice denně, ve všední dny do 22 hodin a o víkendech do osmi do večera, od prvního března se ordinační hodiny výrazně zkrátily. Pohotovost je v provozu jenom o víkendech a svátcích, a to od osmi do šestnácti hodin.

Proč ke změně došlo?

V kraji se nenašlo žádné zařízení, které by dál pohotovostní službu v původním rozsahu provozovalo. Olomoucká fakultní nemocnice loni v srpnu vypověděla smlouvu s Olomouckým krajem na provozování zubní pohotovosti a do výběrového řízení na nového provozovatele, se nepřihlásil žádný zájemce.

Představení rubriky

Zpravodajsko-publicistická diskuse na téma, které hýbe regionem. O tom je každou středu odpoledne rubrika s názvem O čem se mluví. Moderátorka pořadu Zora Ježková společně s redaktorem/redaktorkou a hostem/hosty rozeberou aktuální téma, o kterém se mluví v Olomouckém kraji či v některé obci, městě nebo regionu.

Kraj tak musel výběrové řízení letos v lednu zopakovat, tentokrát už tedy s omezenými ordinačními hodinami. 

„Problémem je skutečnost, že platná legislativa nevymezuje žádný časový rozsah, v jakém má být pohotovostní služba zajišťována. Proto se rozsah pohotovostí v jednotlivých krajích liší podle kapacitních možností poskytovatelů zdravotnických služeb,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Dalibor Horák z ODS.

Platná legislativa nevymezuje žádný časový rozsah, v jakém má být pohotovostní služba zajišťována.
Dalibor Horák z ODS, náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví

Klinika zubního lékařství olomoucké fakultní nemocnice zajišťuje pohotovost pro Olomoucko, Přerovsko a Prostějovsko.  Na Šumpersku a Jesenicku je zubní pohotovostní služba zajišťovaná jednotlivými ordinacemi, jejich rozpis lidé najdou na webu kraje.

V pracovních dnech mimo provozní dobu zubní pohotovosti by se pacienti s potížemi měli obracet primárně na svého zubního lékaře. Pokud ho nemají, v nutných případech by je měl v době svých ordinačních hodin přijmout jakýkoli zubař.

Čtěte také

V praxi si to ale mnozí lékaři neumí úplně představit, často jsou totiž na hraně kapacit. Podle předsedy Oblastní stomatologické komory Olomouc Ondřeje Procházky se ale teprve ukáže, jaký dopad bude mít výpadek zubní pohotovosti v pracovních dnech na ordinace.

„Situace je nová. Předpokládám, že situace se bude v budoucnu dál řešit podle toho, jak se to celé vyvine,“ uvedl Procházka.

Jak to vůbec aktuálně vypadá s dostupností zubní péče v Olomouckém kraji? Jak by měli lidé postupovat, pokud jejich zubař bez náhrady skončí? I na tyto otázky se snažila najít odpovědi reportétka Jana Beránková.

O zubařské péči v rubrice O čem se mluví hovořil také zkušený olomoucký zubař Ladislav Korotvička.

Zubní lékař Ladislav Korotvička

Ve středu 13. března se budeme bavit na téma dostupnost stomatologické péče v Olomouckém kraji. Poslouchejte od 15:20, záznam následně naleznete ZDE na webu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.