Kam s odpadem po Vánocích? Jak jsou na konci roku otevřené sběrné dvory

27. prosinec 2021 08:20

V době vánočních svátků a krátce po nich většinu lidí zajímá, kam s odpadem. Jak budou poslední týden v roce fungovat například sběrné dvory ve větších městech Libereckého kraje, zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

Čtěte také

V Liberci mají po celý týden otevřený sběrný dvůr v Ampérově ulici u průmyslové zóny Jih. V pondělí 27. a v úterý 28. prosince bude v provozu od 7 do 17 hodin, ve středu 29. do 16, ve čtvrtek 30. do 15 a v pátek 31. prosince, tedy na Silvestra, jen do 12. hodin. Na Nový rok bude zavřeno.

Po celý týden, od pondělí 27. prosince do pondělí 3. ledna 2022, bude zavřeno ve sběrně kovových odpadů na ulici Dr. Milady Horákové.

V Jablonci nad Nisou je v pondělí 27. prosince zavřený sběrný dvůr a překladiště odpadu v Proseči nad Nisou. Ostatní místa ve městě jsou mezi svátky otevřená. Výjimkou jsou jablonecké sběrné dvory v ulicích Dalešická a Belgická, kde otevřou až v novém roce.

To také začne v Jablonci svoz vánočních stromků. „Jablonecké sběrné dvory budou otevřené až od 3. ledna po vánoční přestávce. Vánoční stromky budeme svážet od druhého lednového víkendu, a ještě je budeme svážet dva následující víkendy,“ upřesnila mluvčí jablonecké radnice Jana Fričová:

Ceny za svoz odpadu se v krajském městě nemění. Už od roku 2020 platí Liberečané za odpad plošně 720 korun za osobu, a to včetně dětí. Nově se to podle vyhlášky týká také majitelů chat nebo firemních bytů v Liberci, kteří ve městě trvalý pobyt nemají.

Nový systém zavedl od listopadu 2021 Turnov, kde se popelnice od rodinných domů odvážejí jen jednou za dva týdny, lidé ale mohou využít speciální kontejnery na tříděný odpad, pokud si je objednají, přímo k domu.

Na nový systém svozu domovního odpadu přejde od nového roku 2022 Jablonec nad Nisou. Platit se bude podle velikosti nádob a frekvence jejich svozu. Obyvatelé Jablonce se do nového systému musí zaregistrovat, nejpozději do 15. ledna.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související