Karel Dubský: Vychováváme nové generace rybářů, o rybníky je třeba se starat

18. listopad 2018

Jak se lovily rybníky před sto lety? Nebylo to jiné než dnes – zátahové sítě, nevody, pěšáci v blátě a hajní v kádišti. Snad jenom materiály byly jiné, jako například dřevěné lodě nebo kožené obleky. V rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou to říká ředitel střední rybářské školy ve Vodňanech Karel Dubský.

Rybářství má u nás stále svou tradici, a v tomto duchu také na střední škole vychovávají nové generace rybářů. „Jsme jedinou školou, která nabízí čtyřleté maturitní vzdělání v oboru rybářství. Zájem o obor je, navíc jsme rozšířili naše portfolio nabídky o zaměření na vodní stavby,“ vysvětluje.

V oboru vodní stavby kladou důraz nejenom na vodní nádrže a tedy rybníky, které je třeba obnovovat, ale i na stavby na tocích nebo výhně. Předmět okrasné nádrže se pak věnuje chovatelům ryb, kteří mají na zahradě jezírko a v nich chovají ryby. „Potřebují servis. Je třeba lidi, kteří se o to budou starat,“ nastiňuje.

V Čechách je ale prozatím velká většina spíše starých rybníků postavených ve už středověku nebo v 19. a 20. století. Jsou zanesené a zabahněné, odbahňují se pomocí mechanizace.

Proti suchu odolné ryby

Moderátorka Patricie Strouhalová připomíná i horká léta, která k nám přicházejí a která rybám vadí – kvůli poklesu vodní hladiny klesá kvalita vody.

Štědrovečerní kapr v hořčici a česneku podle Karla Dubského: Porce kapra osolíme, potáhneme slabou vrstvou česneku, hořčicí a obalíme v hladké mouce. Pak kapra smažíme nebo pečeme – výsledek je pikantní a necítíme rybí příchuť.

„V nejteplejších týdnech se musí přestat přikrmovat, ryby, které mají vyšší spotřebu kyslíku, by měly zdravotní problémy,“ odpovídá Dubský.  

Dalším opatřením v podmínkách postupujícího sucha jsou také odolnější ryby, dovezené z oblasti Ruska a Ukrajiny. Tyto divoké formy kaprů jsou více protáhlé a vyznačují se velkou odolností. „Jedná se pouze o užitkové křížence, kteří se v chovu využívají pro tržní účel,“ uzavírá.

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.