Karel Hvížďala: Fico vyhlásil válku médiím

30. duben 2024

V praxi to zatím vypadalo na Slovensku tak, že Robert Fico přestal komunikovat s oběma televizemi: s veřejnoprávní RTVS a privátní Markízou, označil je za nepřátelské. Podle nového zákona, který schválila ve středu 24. dubna 2024 jeho vláda a který začne platit hned po zveřejnění ve Sbírce zákonů, to má vypadat tak, že Rozhlas a televize Slovenska se má změnit na Slovenskou televizi a rozhlas.

Povolená reklama by se mohla až desetinásobně zvýšit. Novináři, opozice i Asociace televizních vysílatelů Slovenska s tím nesouhlasí, protože tím dojde k zásadnímu znevýhodnění soukromých vysílatelů: v podstatě jde hlavně o útok na nejsledovanější a kritickou stanici TV Markíza.

Čtěte také

Bez reklamy nebude mít peníze. Zároveň dojde neprodleně k výměně ředitele RTVS.  Nového ředitele navrhne Výbor Národní rady pro kulturu a média, kde mají většinu lidé, které si tam vláda dosadila. Do zvolení nového ředitele bude televizi řídit zástupce, kterého jmenuje předseda parlamentu.

Poradním orgánem rady bude devítičlenná etická komise, která bude mít za úkol sledovat dodržování statutu pracovníků. Přeloženo do srozumitelného jazyka: Etická komise bude mít za úkol zabránit jakékoliv kritice.

Fico se mstí

Model veřejnoprávních médií se zrodil v hlavě šéfredaktora BBC Johna Reitha v roce 1926, kdy ve Velké Británii probíhala generální stávka, a John Reith si uvědomil, že jeho stanice dává větší prostor ve vysílání vládním úředníků než stávkujícím, a tím zabraňuje posluchačům, aby si sami na danou situaci udělali názor.

Čtěte také

A protože ve stejné době akcionáři BBC šéfredaktora tlačili kvůli poslechovosti k tomu, aby stanice vysílala více populární hudby, než aby předestřela posluchačům celou škálu žánrů, aby si sami mohli vybrat, co se jim líbí, přišel s návrhem změnit British Broadcasting Company na Corporation, a tím pomocí vysílacích rad oddělit provoz stanice od vlivu politiků a byznysu.

Tento projekt byl přijat a John Reih byl za to později povýšen do šlechtického stavu. Dnes funguje v celé Evropské unii.  

Karel Hvížďala, komentátor

Robert Fico novým zákonem de facto ruší na Slovensku veřejnoprávní média stejně, jako před tím začal likvidovat nezávislost justice. Mstí se za to, že jeho třetí vláda musela odstoupit po vraždě Jana Kuciaka a jeho partnerky, protože vzniklo silné podezření, že za tímto činem stál jeho známý kontroverzní podnikatel Marián Kočner a že vyšetřování kryl současný ministr obrany Robert Kaliňák či bývalý policejní prezident Tibor Gašpar, který je dnes poslancem.

Autor je publicista

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.