Kasík o práci mluvčího: Když řeším krizovou situaci, tak mám až sto telefonátů denně. Spartou žiju

Když nastupoval do Sparty, tak si myslel, že ten blázinec nevydrží déle než pět. Nyní už Ondřej Kasík funguje u letenského celku šestnáctým rokem a v pořadu První dotek prozradil, co všechno z pozice tiskového mluvčího zařizuje. Jak řeší krizové situace? V čem je důležitá interní komunikace klubu, než se objeví důležitá informace na veřejnosti? Uspěl komunikační mág pražského celku ve fotbalovém kvízu proti Zdeńkovi Folprechtovi? Poslechněte si První dotek.

Ondřeji, vynechal jste někdy zápas pražské Sparty?

Začínám na Spartě šestnáctý rok a myslím si, že jsem vynechal dohromady tak osm zápasů, převážně kvůli covidu. Dva zápasy jsem vynechal, když se mi narodil syn. Po narození dcery už jsem to dokázal docela korigovat a byl zkušenější. Zajímavostí je, že obě moje děti se narodily v den, kdy Sparta hrála ligové utkání s Jabloncem. Porodník mě při narození Elinky ujišťoval, že utkání stihnu. (smích)

Včera jste absolvovali utkání MOL Cupu v Jablonce. Jezdíte s týmem společným autobusem nebo jak to máte?

Fotbalisté s realizačním týmem a podporou jezdí den před zápasem, my analytici, PR team a další lidé cestujeme pak v den utkání. Mám tam ten komfort, že mohu při cestě tam i zpět pracovat.

Kdo to na Spartě zavedl, že se na zápasy cestuje takto odděleně?

Funguje to od zimy. Já jsem to nezavedl, protože k tomu nemám pravomoc. Ptal jsem se na to ale nějakou dobu našeho vedení, jestli o něčem takovém nepřemýšlí.

Interní komunikace

Kolik telefonátů během dne vyřídíte?

Když máme krizovku na Spartě, což bych řekl, že poslední roky je, tak to jsou stovky telefonátů. V běžném pracovním dni, kdy jsem v kanceláři a dokážu plno věcí vyřešit osobně, tak je to třeba dvacet telefonátů, možná i méně. 

Jak dlouho může člověk vykonávat funkci tiskového mluvčího u fotbalového klubu?

Když jsem v roce 2009 nastupoval do Sparty, tak jsem si řekl, že to chci rok zkusit a dokázat si, že na to mám. V kabině byli v tu chvíli Marek Kulič, Honza Holenda, Jarda Blažek, Patrik Berger nebo Tomáš Řepka. Po roce jsem si řekl, že to je takový blázinec, že to nejde zvládnout déle, než pět let. Jsem tu šestnáctým rokem a v další fázi vývoje. Komunikační oddělení řeší víc a víc záležitostí. Už na sobě nedokážu nést břemeno šedesáti zápasů za sezonu a řešení další agendy kolem klubu.

Jak moc byla připravovaná věc, kdy šlo na veřejnost video, kdy Jakub Jankto oznámil, že je homosexuál?

Připravovali jsme se na to. Kuba Jankto věděl, že je důležité to dobře odkomunikovat. Hned nás kontaktoval a my si řekli, kdy to budeme komunikovat na Spartě a kdy na veřejnost. On se totiž cítil v bezpečném prostředí. V jisté době jsem to považoval jako druhý hlavní úvazek v té době, protože krátce po zveřejnění nám volali největší světová média. Komunikaci ale hlavně ovlivňuje to, co se stane interně krátce před okamžikem zveřejnění.

Co vaše zkušenost se Zdeňkem Folprechtem v pražské Spartě?

Pamatuji si na jeden moment ohledně Folpiho. V zápase proti Příbrami nastoupila extrémně mladá sestava. Byl jsem na novinářské lávce a přišlo mi to vůči klukům nespravedlivé. Šance, že tým uspěje, byla tehdy minimální.

Čtěte také

Musí tiskový mluvčí dobře vypadat?

Myslím si, že ne. Hlas je důležitější než vizáž. 

Je pro hráče, kteří ovládají anglický jazyk vděčnější, že máte ve Spartě dánský realizační tým?

Kdybychom měli trenéra ze Skotska, tak si nedovedu představit, že pak překládám tiskové konference. Ale skandinávská angličtina hladí, je příjemná a má podobnou slovní zásobu jako naše angličtina. Brian Priske se svým týmem vytvořil příjemnou atmosféru, ve které je lidem dobře a rozumí si i beze slov. Vytvořil dobré podhoubí a funguje to.

Posluchač Marek: Jaký nejkrizovější moment musel pan Kasík během působení na Spartě řešit?

Když umřel Josef Šural. Obecně, když umře někdo blízký. Bylo to tak podobné i u Srníčka, Přibyla nebo Rumla.. To jsou za mě kritické momenty.

Osobnost kouče Sparty

Jaký je Brian Priske?

Odpovím jednou konkrétní situací. Měl jsem na Strahově jednu důležitou schůzku, ale zároveň jsem tam byl s mojí pětiletou dcerou Elinkou, která se dožadovala pozornost, chtěla jít do gymu a mít tátu vedle sebe. Nedokázal jsem se rozkrájet, Brian v tu chvíli zaklepal na dveře kanceláře, vzal si jí na hodinku, hrál s ní na playstationu, házel šipky, byli i v posilovně. Moje holčička přišla po hodině úplně v klidu. Takový je Brian člověk.

Proběhla vám někdy během práce pro Spartu v hlavě myšlenka, že se na to vykašlete?

Ani na sekundu. Mám doma schovaný lístek ze zápasu Sparty ze sezony 1991/1992, kdy jsem byl poprvé s tátou Na Letné, takže sparťanský krev je ve mně od dětství.

Čtěte také

Potřebuje Sparta nový stadion?

Jednoznačně. Dostali jsme se do situace, ve které jsme chtěli být. V příští sezoně prodáme 10 000 permanentek a na čekací listině máme dalších 10 000 fanoušků a s kapacitou stadionu 18 000 to musíme řešit. Česká republika nemá stadion, který kapacitně přesahuje 20 000. Když to vezmu i mimo sport, tak tu nemáme koncertní prostor, abychom sem přivedli třeba kapelu U2.

Pro mě je nepochopitelné, proč už se národní stadion nestaví v situaci, kdy přijde člověk, který chce pro Česko postavit stadion s 35 000 kapacitou a zaplatí to. Sportovní infrastruktura se musí rozrůstat. Když je někdo ochotný do toho jít, tak nechápu, proč to zatím stojí.

Máš nějakou ambici se posouvat v hierarchii Sparty?

V hlavě to nemám. Zajímá mě jakákoliv pozice na které bych Spartě neublížil. Třeba s úpravou trávníku a údržby stadionu by to rozhodně nešlo. Kluky, kteří tam upravují světlomety, opravdu obdivuji. (smích)

Kolik ovládá Ondřej Kasík cizích jazyků? Jak si Brian Priske zvykal na chování střídaček na českých fotbalových trávnících? Jak moc je rivalita při derby mezi Spartou a Slavií hraná? Poslechněte si První dotek Zdeňka Folprechta.

První dotek Zdeňka Folprechta

Související