Kauza napadení Romů před soudem

8. srpen 2002
Pod kůži

Skupinka ostravských romských mladíků se loni v červnu doslova ocitla tváří v tvář smrti. Jen pro jejich barvu kůže je napadla čtveřice skinheadů, kteří při útoku neváhali použít nůž a pistoli. Romové utrpěli vážná zranění. Po roce se tato kauza dostává před soud. Ani dnes se ale Romové necítí bezpečně. Před senátem museli vypovídat v utajení. Obžalovaní, kteří jsou sice ve vazbě, před soud předstoupili s dohola vystříhanými hlavami, odmítli vypovídat. Nahlas pouze řekli, že poškozeným neuhradili nic ze škody za rozsáhlá zranění. Počátkem tohoto týdne soudkyně proces odročila, protože chce, aby dosavadní posudek na rozsah zranění poškozených podpořili další znalci.

Skinheadi na Romy narazili už v noční tramvaji. Vystoupili za nimi a když vycházeli z podchodu v Ostravě-Zábřehu, na ně zaútočili. Jak to popsal jeden z napadených, 27letý Jaroslav?

Jaroslav, napadený Rom: Procházeli jsme tím podchodem a zničehonic kolem nás prošli dva mladíci skinheadi, o kterých jsem si myslel, že vlastně nemohou nic udělat, protože my jsme tři lidi. Jenomže jsem si nevšiml, že za námi jde další skupinka skinů. To mě nenapadlo se podívat, protože jsem si myslel, že jsou to normální lidi, kteří taky vystoupili z té tramvaje.

Romové se tak prakticky dostali do pasti. Před i za nimi byli rozzuření skinheadi. Okamžitě se strhla bitka.

Jaroslav, napadený Rom: Ti dva, co byli před námi, se najednou otočili, chytli Marka, toho mého kamaráda, odtáhli ho bokem a začali do něho všelijak bušit, kopat a šlapat mu na hlavu. Já, když jsem mu tam chtěl jít pomoct, tak jsem nemohl, protože další z těch mladíků na mě mířil tou pistolí.

Skinheadi při útoku Romy bili, kopali do obličeje, použili také plynovou pistoli a nůž. Na Jaroslava, který s námi hovořil, vystřelil jeden z útočníků přímo do obličeje. Dalšího z poškozených pak jeden ze skinheadů natlačil na zábradlí a čtyřikrát ho bodl do hrudníku tak, že mu vážně zranil levou plíci. Podle obžaloby je tímto útočníkem Tomáš Vassiov, který je obžalován z pokusu vraždy. Tento mladík byl už dvakrát soudně trestán a policie se o něj zajímá v souvislosti s diváckým násilím na fotbalových stadionech. Podle zmocněnce poškozených Vladimíra Ježka má jeden jeho klient dodnes zdravotní potíže, kvůli kterým nemůže sehnat práci.

Vladimír Ježek, zmocněnec poškozených: Několik měsíců se léčil, protože tam byla otevřená vlastně hrudní dutina těmi bodnými ranami a doposud není zcela v pořádku, má nějaké potíže myslím s nervovou soustavou.

Brutální útok ostře odsoudil zástupce severomoravského policejního ředitele Jiří Pščolka: "Jek to jednoznačně svinský, odporný extremistický útok. Je to útok spáchaný čtyřmi lidmi. Viděli jste asi tu dokumentaci, jak vypadaly ty jejich byty, to je něco úděsného! Jestli já se na to podívám a vidím tam busty a malůvky Hitlera a jeho veškerou neonacistickou literaturu, tak je to něco strašného." Romští aktivisté před zahájením procesu požadovali, aby poškození vypovídali v utajení. Měli strach ze msty kamarádů obžalovaných.

Markus Pape, Evropské centrum pro práva Romů: Aby jejich tváře nebyly vidět a aby případně násilníci u soudu, skinheadi a další, je nemohli poznat někde v městě a případně je znovu napadnout.

Zahájení procesu nakonec skutečně soukmenovci obžalovaných sledovali. Přišlo jich však málo a nebyli nijak agresivní. Jeden z nich Tomáš Ondříček nepovažuje chování svých známých za rasistické.

Tomáš Ondříček, kamarád skinheadů: Tuto kauzu považuji za frašku, je velice silně medializovaná. Zde nejde o to, jestli jsou vinni nebo nevinni, ale zde jde o to, kolik oni dostanou, což myslím, že bude velmi vysoké, protože se do toho zapletly i součásti různých iniciativ a ty budou chtít co nejvyšší trest.

Považujete to za rasistický útok?

Tomáš Ondříček, kamarád skinheadů: Já to považuji za útok opilých mladíků.

Hned v úvodu hlavního líčení předsedkyně senátu Marie Slaná nečekaně rozhodla o utajení klíčových svědků. Předtím to soud odmítal, protože jména poškozených už byla ve spisech a obžalovaní si je mohli přečíst. Nakonec však svědci vypovídali z vedlejší místnosti a jejich hlas do soudní síně přenášel mikrofon. Soudkyně to zdůvodnila tím že svědkům kdosi vážně vyhrožoval. Zmocněnec poškozených Vladimír Ježek tyto informace potvrdil.

Vladimír Ježek, zmocněnec poškozených: Jednak mí klienti mi sdělili takovéto informace, které naznačují, že jim hrozilo určité nebezpečí, míněno tím od nějakých skinheadů. A zjistil jsem, že obdobné informace, které ovšem nechtěl nikdo blíže specifikovat, měla i policie.

Jeden z poškozených, 27letý Jaroslav, je přesvědčen, že nešlo o náhodnou potyčku, ale o plánovaný útok.

Jaroslav, napadený Rom: Chtěli třeba ukázat těm ostatním organizacím skinhead, že jsou tady na to taky připravení, že dokážou ublížit. Oni šli vlastně jen po tom, aby nám ublížili, aby se mohli potom chlubit tím, že tam zabili tři Romy, že to bylo dost brutální, bylo to naplánované, dost rychlá akce a bylo to strašně promyšlené. Věděli dost dobře, co mají udělat. Myslím si, že ti skinheadi, co jsou teď ve vazbě, by měli dostat to, co by právem měli dostat.

Rasově motivovaných útoků na Romy přibývá. Tento případ je zvláštní nejenom brutalitou útoku, ale hlavně přístupem policie. Ta se totiž k vyšetřování postavila skutečně profesionálně, kauzu nebagatelizovala a dokonce vysocí policejní důstojníci v kraji se před novináři odhodlali k jednoznačnému odsouzení tohoto činu. Nezbývá si, než přát, aby takový přístup byl u všech, ne třeba tolik brutálních deliktů, zavánějících rasismem, aby si i na zapadlém policejním oddělení uvědomili, že když například někdo nepustí Romy na diskotéku, nejde nad tím prostě mávnout rukou.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura . Texty neprochází korekturou.

autoři: ada , mta
Spustit audio

Více z pořadu