Každé držení drogy je protiprávní, připomínají policisté. Co je přestupek a co trestný čin

11. duben 2022 15:19

Policisté v Libereckém kraji ročně odhalí zhruba 1 600 lidí, kteří spáchají drogový přestupek. Ti si podle nich často vůbec neuvědomují, že porušují zákon. Tématu se věnovala redaktorka Eva Malá.

Čtěte také

Policie v Libereckém kraji se chce více zaměřit na potírání drogové kriminality, a to i takové, kterou řada lidí považuje za méně závažnou. Policisté v regionu ročně zaznamenají na 1 600 případů, kdy někdo například kouří marihuanu, nebo u sebe má balíček s drogou. Mnozí lidé často vůbec netuší, že i v takovém případě porušují zákon.

Stačí, když si někdo zapálí cigaretu s marihuanou a policejní hlídka to objeví. Rostlina má velmi specifický zápach, a tak není podle náměstka krajského policejního ředitele Pavla Bartoše těžké takového jedince, nebo skupinku lidí, odhalit. Navíc už policisté mají vytipovaná místa, kde se lidé s touto zálibou scházejí.

„Setkáváme se i s překvapením přestupců; mnoho z nich si myslí, že držení drogy pro osobní potřebu je legální. Každé držení drogy je protiprávní. Víme, kde se drogy nejvíce užívají, jsou to parky, okolí středních škol, ale samozřejmě i když (policisté) vykonávají hlídkovou činnost a vidí někoho na silnici, nebo zastávce autobusu… joint ´marjánky´ pozná skoro každý,“ popsal Bartoš pro Český rozhlas.

Upozornil také, že přestupkem je už to, když policisté u kontrolovaného najdou do deseti gramů marihuany, nebo do 1,5 gramu pervitinu. Za to můžou uložit pokutu až do 15 000 korun. V roce 2021 šlo ve dvou třetinách přestupkových případů o držení marihuany a na pervitin připadlo skoro 30 procent. V ostatních případech šlo o heroin, kokain, extázi, nebo například lysohlávky.

Co se v souvislosti s drogami považuje za trestný čin

Trestným činem je například držení většího množství, než je uvedené výše. Každá policejní hlídka má podle Pavla Bartoše v autě speciální drogový kufřík, kde je váha, ale i prostředky na zjištění druhu drogy. „Policisté jsou vybavení takzvanými NARK testy, které jsou určené pro různé látky, od pervitinu, přes marihuanu, kokain, a tak dále, detekují, která látka to je, umístí do sáčku, tyčinkou zjistí obsah látky a potom řeší s přestupcem,“ popsal.

Trestným činem je také pěstování marihuany a jakékoliv nakládání s ní; například sušení rostliny, nebo výroba mastí. A také kouření drogy ve skupině, kde se joint předává takzvaně z ruky do ruky, v tomto případě hrozí vězení od 1 roku do 5 let.

Policisté se věnují také prevenci. Jezdí do škol za dětmi, se zmíněnými kufříky s NARK testy a dětem ukazují také vzorky drog, aby viděly, jak vypadají. K dispozici mají policisté také stolní hru, která děti seznamuje s problematikou drog a učí je právní zodpovědnosti. V roce 2021 se policisté v našem kraji účastnili 43 přednášek a 20 letních táborů.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související