Kdy a kam na očkování proti covidu-19? Centra v Libereckém kraji zkracují provozní dobu

4. duben 2022 11:53

Některá očkovací centra v Libereckém kraji omezují provozní dobu. Od začátku dubna se to týká i největšího centra v regionu, které sídlí v areálu liberecké nemocnice. Podrobnosti zjistila redaktorka Jana Švecová.

Čtěte také

Liberecká nemocnice od dubna zkrátila termíny vymezené pro očkování. Očkují tam tři dny v týdnu, v pondělí, ve středu a v pátek; v pondělí a v pátek od 7:30 do 14 hodin, ve středu až do 19 hodin. Očkovací dny a hodiny se postupně zkracují také na dalších místech.

V kraji se očkuje v očkovacích centrech páteřních nemocnic, tedy, kromě Liberce, v České Lípě, v Jablonci nad Nisou a v Jilemnici. V Liberci se lidé mohou nechat naočkovat také na poliklinice EUC v bývalém klášteře. Všude je ale nutné se předem objednat.

„Pokud se lidé chtějí očkovat, a je jedno, jestli první, druhou, nebo třetí dávkou, musí se v našich očkovacích místech registrovat přes webové rozhraní,“ připomněl krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter z ODS.

K začátku dubna 2022 se podle statistik nechají v průměru denně proti koronaviru očkovat desítky lidí; záleží na provozní době jednotlivých center. Například v liberecké nemocnici se zájem pohybuje od 40 do 70 lidí denně. Těch, kteří si přijdou pro teprve první dávku, je minimum. Podle Richtera jde zhruba o 5 až 9 lidí denně. Alespoň jednu dávku očkování proti covidu-19 má 62 % všech obyvatel Libereckého kroje.

V centrech se nadále očkuje vakcínami Pfizer a Moderna; těmi se mohou nechat v druhé a třetí dávce přeočkovat i ti, kteří si nechali aplikovat vakcíny Jensen. Nově se lidé mohou nechat naočkovat i vakcínou od americké firmy Novavax. Té má kraj k dispozici dostatek, ale zájem zatím není příliš výrazný. Očkuje se s ní zatím na dvou místech v kraji, v poliklinice v klášteře a v Městské nemocnici v Jilemnici. Objednat si ji mohou i praktičtí lékaři.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související