Klára Kolouchová napotřetí zdolala K2. „Nejtěžší bylo říct o třetím pokusu rodině a dětem“

21. leden 2020

Nejdřív ji zradilo počasí, pak tělo. K2 nakonec vylezla před půl rokem. „Táta mi říkal, ať už je to naposledy. Už to nechci zažít,“ svěřuje se horolezkyně v Blízkých setkáních.

Klára Kolouchová je první Češkou, která se dostala na tři nejvyšší vrcholy světa. Na horu K2, která si vzala životy 84 lidí, se jí to povedlo napotřetí. „Málokdy vznikne prostor, kdy se počasí zklidní a hora se vám otevře.“

V roce 2016 ji na K2 zradilo počasí, o dva roky později tělo. Třetí pokus vyšel nadvakrát. „Otáčela jsem se v 8300 metrech a za dva dny vyrážela na vrchol znovu.“ Nejtěžší bylo říct o třetím pokusu rodině a dětem. „Táta mi říkal, ať už je to naposledy. Už to nechci zažít.“

Nic horšího jsem nezažila, řekla režisérka

Z posledního úspěšného výstupu vznikl i dokument K2 – vlastní cestou. „Režisérka Jana Počtová se dostala až do základního tábora, který je ve výšce 5200 metrů nad mořem,“ vysvětluje horolezkyně.

„Musela ujít 140 kilometrů a 2000 metrů převýšení. Řekla, že nic horšího nezažila. Při cestě na vrchol jsem měla kameru já.“ Film se objeví v kinech od 16. dubna.

Jaké bylo zdolání Kančendžengy? Jak si užívá návraty z expedic?

autoři: Tereza Kostková , zk
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.