Kolik za vodu, svoz odpadu a energie v roce 2024 v okresech Libereckého kraje

Redaktoři zpravodajství Českého rozhlasu Liberec zmapovali, za co si v roce 2024 v jednotlivých okresech Libereckého kraje lidé připlatí.

Okres Semily

Velkým tématem na Semilsku bývá voda. V minulosti patřila k nejdražším v Česku. V roce 2024 se cena za vodu na Semilsku zvedla o 11 korun za jeden krychlový metr. Lidé budou platit zhruba 149 korun za kubík. Vodohospodářské sdružení Turnov muselo vodu zdražit kvůli vysokým nákladům na provoz a také kvůli opravám vodohospodářské infrastruktury.

Cenu vody napříč republikou ovlivňuje také vyšší sazba daně z přidané hodnoty. Ta se od roku 2024 zvýšila z 10 na 12 procent, v rámci vládního konsolidačního balíčku.

Za svoz odpadu platí v roce 2024 lidé stejně jako v roce 2023, tedy 900 korun za rok. Poplatek se nemění ani v nedaleké Lomnici nad Popelkou, zůstává na 700 korun, svozová firma tam ale bude nově odpad svážet jednou za 14 dní, a ne každý týden, jak tomu bylo doposud.

Víc za svoz odpadu budou lidé platit například v Turnově, kde se poplatek zvedl o 180 korun na 840 korun; a v Jilemnici, kde se navýšil o 220 korun na 780 korun.

Lidé v Jilemnici také budou muset v roce 2024 platit vyšší daň z nemovitosti, a to nad rámec navýšení, o kterém rozhodla vláda.

Obyvatelé městských bytů v Semilech nemusejí měnit výši záloh na energie a teplo. Na rok 2024 se semilské radnici podařilo výhodněji nakoupit energie na spotovém trhu. Částka za teplo se na Semilsku také výrazně nemění. Ve většině měst v regionu zatím (k 2. lednu 2024) teplárny novou sazbu nezveřejnily.

Okres Česká Lípa

Největší nový náklad představuje pro bezmála 40 tisíc obyvatel České Lípy znovuobnovená povinnost platit za odpady. Od roku 2010 do roku 2023 to bylo zdarma, od roku 2024 musí každý obyvatel zaplatit 960 korun ročně. Podle místostarosty Jakuba Mencla za koalici Živá Lípa začala českolipská radnice všechny občany obesílat informačním dopisem.

Za odpady si připlatí také v druhém největším městě v regionu, v Novém Boru. Tam se poplatek zvedá ze 700 korun na 900 korun. Připlatí si i obyvatelé Doks, kde místo 520 budou platit 840 korun. Navýšení se obecně týká i rekreačních chat, u kterých se, pokud na adrese není nikdo hlášený, platí jako za jednoho člověka.

Dražší je na Českolipsku od roku 2024 také hromadná doprava. Kromě změn tarifů v meziměstské dopravě se k úpravám ceníku odhodlala i českolipská radnice na svých autobusových linkách. Jednotlivá základní jízdenka místo současných 20 korun stojí 25 korun. Na druhou stranu její platnost se prodlužuje ze současné hodiny na hodinu a půl.

Výhodnější podmínky mají lidé, kteří platí za jízdné v hromadné dopravě bezhotovostně. Ušetří v základu 5 korun. Těm, kdo si nahrají celoroční jízdenku na kartu Opuscard, cena narůstá jen o zhruba 11 procent. 366 denní jízdenka stojí 2 000 korun, o 200 korun víc, než v roce 2023.

Společnost Českolipská teplárenská, která dodává teplo domácnostem v České Lípě a Dubé, částky v novém ceníku upravila směrem dolů, a to o zhruba 11 procent. Průměrná domácnost může podle společnosti ušetřit oproti roku 2023 asi 3 500 korun. Důvodem snížení cen má být modernizace zařízení a levnější plyn.

Ceny tepla se ale stále nedostaly ani zdánlivě na úroveň před začátkem války na Ukrajině. Zatímco na začátku roku 2022 platili klienti maximálně 908 korun za gigajoule, v aktualizovaném ceníku dodavatel za stejný objem ve stejné lokalitě účtuje 1 220 korun. V případě věrnostní smlouvy mají klienti nárok na 4% slevu.

Okres Liberec

Ceny za vodu se v okrese Liberec různí, protože na Frýdlantsku funguje samostatná Frýdlantská vodárenská společnost, zbytek okresu spravuje Severočeská vodárenská společnost.

Na Frýdlantsku vzrostla cena za vodné a stočné o 4,6 %, čili na 153 korun a 50 haléřů za kubík. To se týká jen obyvatel Frýdlantu, Hejnic, Nového Města pod Smrkem a Raspenavy. V ostatních obcích na Frýdlantsku platí lidé jen vodné a to zdražilo o 2,5 %, na částku 67 korun a 60 haléřů.

Cena vodného u Severočeské vodárenské je 77 korun za kubík, po připočtení stočného je částka 142 korun, o 14 korun víc než v roce 2023. Pro čtyřčlennou domácnost to znamená měsíčně navíc asi 150 korun.

Vyšší poplatek za svoz a likvidaci komunálního odpadu mají obyvatelé Českého Dubu, z dosavadních 600 korun na 800 korun za osobu a rok. Podle nezávislého starosty Jiřího Milera je to kvůli stále rostoucím nákladům. I po zvýšení poplatku bude město platit více než 60 % nákladů.

Daň u všech nemovitých věcí vzroste o 80 %, kvůli konsolidačnímu balíčku. K tomu některé obce navýšily i místní koeficient, konkrétně Hrádek nad Nisou a Hodkovice nad Mohelkou.

Od 1. ledna 2024 jsou vyšší ceny jízdného u regionální meziměstské dopravy, a to o 5 % při bezhotovostní platbě, a o 6 % při platbě v hotovosti.

Výrazně dražší je městská hromadná doprava v Liberci. Zdražily jak jednotlivé jízdenky, tak předplatní kupony. Jedna jízdenka stojí 34 koruny místo dřívějších 24 korun, v elektronické verzi pak 28 korun. Kromě toho Liberec zdražil i parkování ve městě, a to dvojnásobně, ve všech. Například v centru stojí hodina parkování 80 korun.

Okres Jablonec nad Nisou

Největší změny zavedlo na přelomu roku vedení radnice v Tanvaldu. Lidé tam mají v roce 2024 dvojnásobně dražší poplatky za teplo. Tamní teplárně skončila fixace plynu a musela ho nakoupit za vyšší ceny.

Lidé v Tanvaldu platí také vyšší daň z nemovitosti, a to nad rámec navýšení, o kterém rozhodla vláda. Kromě toho také obyvatelé mají od roku 2024 vyšší poplatek za svoz odpadu. Stoupl na 1 020 korun, tedy o 300 korun.

Svoz odpadu zdražil také například Harrachov, a to o 200 korun. Tamní radnice poplatek zvyšuje zejména proto, že město je turisticky oblíbenou destinací. Množství odpadu se městu navýší například v zimě nebo v létě, kdy ho obsadí stovky až tisíce lidí na dovolené. Od roku 2024 budou tamní obyvatelé platit 850 korun.

Poplatky za vodu jsou na Jablonecku také vyšší. Okres zásobuje Severočeská vodárenská společnost, stejně jako většinu Libereckého a Ústeckého kraje. Vodné a stočné je od 1. ledna 2024 dražší o zhruba 14 korun za metr krychlový, za který budou teď lidé platit víc než 142 korun.

V Jablonci nad Nisou zdražilo například jízdné v městské hromadné dopravě, podle ředitele společnosti Jablonecká dopravní Luboše Wejnara o 11 procent. Základní třicetiminutová jízdenka zakoupená u řidiče stojí místo 18 korun 20 korun a například časové 30denní jízdné je dražší o 50 korun, aktuální cena je 520 korun.

Radnice Jablonce nad Nisou od ledna 2024 například také o pětinu zvýšila cenu za pronájem městských bytů nebo ubytoven.

autoři: Johana Tománková , Jiří Jelínek , Jana Pavlíčková , Kateřina Hartmanová , reČRoL
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.