Krávy méně dojí, divočáci ničí pole, země vysychá. Tak vypadá klimatická změna v praxi českého farmáře

27. únor 2024

Letošní únor je dalším extrémně teplým měsícem v řadě. Podle meteorologů je v Česku zatím nejteplejším za posledních nejméně sto let, a to s velkým náskokem. Problém to není jen pro milovníky lyžování, projevuje se to i závažnějším způsobem. Jak změna klimatu dopadá na činnost českých zemědělců, zjišťoval klimatický zpravodaj Jan Kaliba na farmě, která získala už několik ocenění za regenerativní hospodaření.

Na farmě rodiny Cihlářových mě vítají štěkající psi, osel, pasoucí se koně a také spousta zemědělské techniky.

„Klimatická změna už je tady, nebavíme se o době, která teprve nastane. Dneska máme 20. února a myslím si, že vegetace už začíná. Místo toho, abychom tady stáli ve sněhu, tak můžeme slyšet skřivánka a vidíme, že na polích už se pracuje,“ rozhlíží se kolem sedlák Radek Cihlář.

„Místo toho, abychom tady stáli ve sněhu, tak můžeme slyšet skřivánka a vidíme, že na polích už se pracuje,“ rozhlíží se kolem sedlák Radek Cihlář

„Prodlužuje se vegetační doba – ale to není úplně pozitivní, protože rostliny mají větší spotřebu vody a může docházet k rychlejšímu vysoušení půdy. Je i jiný tlak v oblasti chorob třeba polních plodin. U našich zvířat vidíme, že klesá produkce mléka u dojnic,“ vyjmenovává některé důsledky extrémně vysokých teplot v tomto ročním období.

Škodí 365 dní v roce

Radek Cihlář hospodaří v Milošovicích u Zruče nad Sázavou spolu s manželkou a třemi dětmi. Chovají 120 krav a doplňkově pěstují plodiny, hlavně pro sebe a svůj dobytek. Důsledky současných vysokých teplot a celkově teplejšího klimatu vidí i tam, kde by si to člověk možná neuvědomil.

„Škůdci v podobě černé zvěře nemají vůbec žádné okno v reprodukci, takže se rozmnožují 365 dní v roce, tak jak to slýchám od myslivců,“ naráží na škody, které mu způsobují kanci svým rytím na polích. „Třeba toto pole jsme na podzim seli dvakrát,“ ukazuje.

„Dřív když přišla zima, napadlo metr sněhu nebo byly teploty hluboko pod bodem mrazu, tak slabší zvířata uhynula. Dneska se nic takového neděje,“ dodává sedlák.

Čtěte také

Ovocná apokalypsa

Nad hlavami nám prozpěvuje skřivan, tráva na louce je zelená a prakticky by se dala spásat. Kvetou sněženky i sedmikrásky. A to Cihlářovi mohou mluvit o štěstí, že nemají žádný ovocný sad. „Ovocnáři jsou na tom ještě hůř, protože tím, že stromy nakvétají dřív, jsou prakticky pravidelně postižené jarními mrazíky,“ potvrzuje farmář za začínajícího deště.

Radek Cihlář spolu s rodinou vyhrál ocenění Česká farma roku 2020 a za loňský rok podobné v programu Pestrá krajina.

autor: Jan Kaliba | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související