Kudy z nudy? Zkuste čarodějnický sabat na Petrových kamenech

9. březen 2024

Poslechněte si rozhovor nejen o čarodějnicích na severní Moravě v 17. století. Historik Jaroslav Čechura mluví o sabatech, galánech, ukradené hostii a zastřeleném teleti.

Začalo to přistižením Mariny Schuchin odnášející hostii z kostela za účelem čarování. „Domnívám se, že o tom museli všichni vědět,“ zamýšlí se historik Jaroslav Čechura.

Sabatická setkání se konala dlouhodobě a do prostoru Petrových kamenů se mohly vejít tisíce lidí přijíždějících nejen z okolí Velkých Losin, ale třeba i z poměrně vzdálené Olomouce.

Byli mezi nimi rychtáři, obchodnice i kněží se svými kuchařkami, nejdřív se potkali v kostele na mši, a potom při orgiích.
Jaroslav Čechura

„Žrali jsme a chlastali na Petrových kamenech“

Nepředstavujte si čarodějnice jako škaredé brblající babky na koštěti. Spíš šlo o bujarou záležitost příslušníků měšťanské a movitější vrstvy.

Proč tedy vůbec následovaly čarodějnické procesy, mučení a hořící hranice? A jakou roli v tom zastával mytizovaný Heinrich Franz Boblig z Edelstadtu?

O tom vypráví Jaroslav Čechura v publikaci nazvané Kronika jednoho šílenství, o níž je v nakladatelské anonci řečeno: „dramatický čtenářský zážitek“. Kniha je momentálně rozebraná, a tak nabízíme neméně „dramatický“ zážitek posluchačský v sobotní Víkendové příloze.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.