Kvalitní čokoláda může být sladká, mléčná i bílá

12. květen 2017

Říká se, že je to antidepresivum nebo afrodiziakum. Uklidňující účinky čokolády potvrzují i lékařské výzkumy, jde-li o čokoládu s vysokým obsahem kakaových bobů. Ty v dávných dobách sloužily i k tajemným rituálům.

Čokoláda je bezesporu jednou z nejoblíbenějších sladkostí na světě. Původně ale nebyla vůbec sladká. Vypovídá o tom i její název. Vznikl z aztéckého slova xocolātl, což znamená hořké pití. Kakaový bob, ze kterého se čokoláda vyrábí, totiž kromě tuku a kakaového másla obsahuje kakaový prášek, který je právě hořký. Nepřislazovaný a tedy hořký nápoj z něj vyráběli už Mayové.

Kakaové boby bývaly dlouho velmi vzácnou záležitostí. Třeba Olmékové, kteří na rozdíl od Mayů neuměli kakaovníky pěstovat, kakaové boby dokonce používali ještě jako platidlo. „Za deset bobů bylo možné si koupit zajíce, za sto bobů otroka. Olmékové pak dokonce dokázali vydolovat ze slupky kakaový bob a tu pak naplnit hlínou, takže už v době 5 tisíc let před naším letopočtem vlastně padělali peníze," směje se čokolatiér Petr Kovařík.Čokoláda je bezesporu jednou z nejoblíbenějších sladkostí na světě. Původně ale nebyla vůbec sladká. Vypovídá o tom i její název. Vznikl z aztéckého slova xocolātl, což znamená hořké pití. Kakaový bob, ze kterého se čokoláda vyrábí, totiž kromě tuku a kakaového másla obsahuje kakaový prášek, který je právě hořký. Nepřislazovaný a tedy hořký nápoj z něj vyráběli už Mayové.

Kakaové boby bývaly dlouho velmi vzácnou záležitostí. Třeba Olmékové, kteří na rozdíl od Mayů neuměli kakaovníky pěstovat, kakaové boby dokonce používali ještě jako platidlo. „Za deset bobů bylo možné si koupit zajíce, za sto bobů otroka. Olmékové pak dokonce dokázali vydolovat ze slupky kakaový bob a tu pak naplnit hlínou, takže už v době 5 tisíc let před naším letopočtem vlastně padělali peníze," směje se čokolatiér Petr Kovařík.

Čtěte také:

Čokoláda je bezesporu jednou z nejoblíbenějších sladkostí na světě. Původně ale nebyla vůbec sladká.

Vypovídá o tom i její název. Vznikl z aztéckého slova xocolātl, což znamená hořké pití. Kakaový bob, ze kterého se čokoláda vyrábí, totiž kromě tuku a kakaového másla obsahuje kakaový prášek, který je právě hořký. Nepřislazovaný a tedy hořký nápoj z něj vyráběli už Mayové.

Kakaové boby bývaly dlouho velmi vzácnou záležitostí. Třeba Olmékové, kteří na rozdíl od Mayů neuměli kakaovníky pěstovat, kakaové boby dokonce používali ještě jako platidlo. „Za deset bobů bylo možné si koupit zajíce, za sto bobů otroka. Olmékové pak dokonce dokázali vydolovat ze slupky kakaový bob a tu pak naplnit hlínou, takže už v době 5 tisíc let před naším letopočtem vlastně padělali peníze," směje se čokolatiér Petr Kovařík.

Čokoláda je bezesporu jednou z nejoblíbenějších sladkostí na světě. Původně ale nebyla vůbec sladká. Vypovídá o tom i její název. Vznikl z aztéckého slova xocolātl, což znamená hořké pití. Kakaový bob, ze kterého se čokoláda vyrábí, totiž kromě tuku a kakaového másla obsahuje kakaový prášek, který je právě hořký. Nepřislazovaný a tedy hořký nápoj z něj vyráběli už Mayové.

Kakaové boby bývaly dlouho velmi vzácnou záležitostí. Třeba Olmékové, kteří na rozdíl od Mayů neuměli kakaovníky pěstovat, kakaové boby dokonce používali ještě jako platidlo. „Za deset bobů bylo možné si koupit zajíce, za sto bobů otroka. Olmékové pak dokonce dokázali vydolovat ze slupky kakaový bob a tu pak naplnit hlínou, takže už v době 5 tisíc let před naším letopočtem vlastně padělali peníze," směje se čokolatiér Petr Kovařík.

autor: djo
Spustit audio