Kým jsme, čelíme-li problému většímu, než jsme my sami? Performativní projekt Wreck uvádí Tanec Praha i Pražské Quadriennale

16. červen 2023

Vznášející se kolosální černá entita. To je hlavní hrdina taneční performance Wreck – List of extinct species, kterou uvede na festivalu Tanec Praha a v rámci Pražského Quadriennale italský umělec Pietro Marullo.

Sci-fi nebo realita? Dokážeme to dnes ještě rozlišit? To jsou otázky, které si v taneční performance Wreck – List of extinct species, klade italský umělec Pietro Marullo. Festival Tanec Praha ve spolupráci s Pražským Quadriennale ji uvádí v prostorách Veletržního paláce i na ostrově Štvanice.

Obrovský černý plastový nafukovací předmět připomínající polštář se pohybuje prostorem jako predátor lovící kořist. Kolem něj se pohybují tanečníci, kteří střídavě mizí v jeho útrobách a opět se objevují na scéně. V inscenaci účinkuje skupina českých a ukrajinských performerů, kteří s Pietrem Marullem inscenaci připravovali v rámci několikadenního workshopu. „Vyžaduji to, co se běžně nevidí – pravost, autentičnost. Choreografie v tomto projektu se nezakládá na technice. Nechci, aby tělo ukazovalo dokonalý taneční pohyb, dávám přednost tomu, aby vyjadřovalo pocity,“ říká v rozhovoru Pietro Marullo.

Spustit audio

Související