Lanochodci se procházejí mezi Pannou a Babou

1. červenec 2018

Padesát metrů nad nádvořím mezi 86 metrů vzdálenými věžemi hradu Trosky Pannou a Babou se tento víkend procházejí moderní lanochodci. A to dokonce dva najednou. Můžete je vidět ještě dnes, první červencovou neděli, do páté hodiny odpolední.

Lajna, jak se říká zdvojeným popruhům napnutým mezi dvěma body, s názvem Gand Virgin Line, byla loni nejdelší nataženou a přejitou lajnou v České republice. Také letos na Trosky přitáhla řadu slicklinerů.

Provazochodectví si můžou vyzkoušet i návštěvníci. Ale napoprvé je Velká panenská lajna dost velkým soustem, i když jsou slicklineři jištěni. I zkušení borci totiž padají. Nejhorší je dostat se zase nahoru, udržet se na laně a postavit se. Proto je pro zájemce připravena tréninková lajna nízko nad zemí.

Hlavními organizátory jsou Maty alias Matyáš Veselý z Liberce a kastelán hradu Trosky Lubomír Martínek, který zve na další akce. Už ve středu 4. července začíná Troskino, tedy promítání na hradě, které bude každou prázdninovou středu. Prvním filmem bude Cesta do pravěku. Začátek promítání je v půl desáté, hrad se otevírá už v osm večer, takže návštěvníci můžou sledovat západ slunce.

Z dalších akcí jsou nejbližší Cyrilometodějské slavnosti 5. a 6. července a tradiční Vyplenění hradu švédským vojskem 21. a 21. července.

zdroj: Jaroslav Hoření
Spustit audio

Související