Lustrárna Preciosa v Kamenickém Šenově otevřela laboratoř designu, zájemci tam létají i helikoptérou

15. listopad 2022 14:17

Projekt Designlab na rozsáhlé výstavě představuje více než dva a půl tisíce částí svítidel různých tvarů, materiálů, nebo povrchových úprav. Prostor má sloužit investorům a jejich dodavatelům, aby co nejlépe posoudili možnosti, které podnik nabízí.

Designlab v Kamenickém Šenově

Společnost Preciosa otevřela v Kamenickém Šenově laboratoř designu. Jde o rozsáhlý prostor, kde je k vidění téměř vše, co v tamním závodu umí vyrobit. Preciosa tam chce přilákat více designérů i investorů, kteří si tam nechávají vyrábět svítidla pro své hotely jachty nebo domy.

Projekt se jmenuje „laboratoř designu" neboli Designlab. V hale okolo 150 metrů dlouhé a na 10 metrů široké se o osvětlení starají dlouhé řady, nebo husté mřížky, různých hotových svítidel i dílčích komponent, které v závodu vyrábějí.

Jde o zhruba dva a půl tisíce kusů, které jsou vyrovnané tak, aby bylo možné například porovnat výsledný efekt různých povrchových úprav. Lidé před sebou tedy vidí například 100 stejně tvarovaných baněk, kdy každá je jinak broušená, některé mají leptanou povrchovou úpravu, nebo jsou postříbřené. Zájemce tak může porovnat, která by na svítidle vypadala nejlépe. Další část expozice se věnuje tvarům, jinde vnitřní struktuře skla, a podobně.

Designlab v Kamenickém Šenově

Prostor v první řadě cílí na designéry, kteří si mohou na jednom místě ověřit vlastnosti plánovaných svítidel. Prostor mohou navštívit i zákazníci nebo jejich dodavatelé. Preciosa totiž nezřídka připravuje velké nákladné instalace v pětihvězdičkových hotelech, na jachtách, nebo třeba na hradech, a to pak mohou být celé delegace různých profesí.

Místo běžně využívají i zaměstnanci. Tato, jak podnik popisuje, „materiálová knihovna“ totiž vznikla dvojím podélným přepažením mnohem širšího prostoru a za dveřmi schovanými do stěn po obou stranách pracují designéři, vývojáři, nebo administrativní pracovníci, kteří se běžně potkávají u velkých stolů uprostřed té knihovny. Chodí tam například i obědvat.

Designlab vznikal postupně asi dva roky, a už v nedokončeném stavu ho navštěvovali designéři nebo architekti, kteří připravují různé projekty.

Generální ředitelka Lucie Karlová Českému rozhlasu prozradila, že za poslední měsíc museli dvakrát vyklízet parkoviště, aby u závodu mohla přistát helikoptéra. Na návštěvu do Designlabu a celé továrny přijeli přímo investoři. Kreativní ředitel Michael Vasku popsal, že se tito klienti často zajímají, jak uvnitř vypadá továrna, která už lustry vyrábí téměř 300 let.

Spustit audio

Související