Mačky, cepíny a hurá na to! V centru Liberce můžou lidé zkusit ledolezení

14. leden 2024 08:14

Když teploty klesnou pod nulu, otevírají v Liberci pro návštěvníky ledovou stěnu. Lidé si tam můžou vyzkoušet extrémní zimní sport přímo v dolním centru města.

Bývalý kamenolom se nachází v ulici Na Bídě. Na jeho stěně za mrazů vzniká ledopád. Spolek Horolezecké arény, který má lom od města pronajatý, tam pak zve veřejnost. Vybavení potřebné k lezení na ledu si zájemci můžou půjčit přímo na místě.

Ledová stěna v bývalém kamenolomu v dolním centru Liberce

„Potřebujete všechno, co máte na normální lezení. Navíc, protože jste venku, tak potřebujete helmu, kterou třeba boulderisti vůbec nepoužívají. Pak potřebujete mačky, speciální železa na boty s hroty, a potřebujete cepíny,“ přiblížil předseda spolku Václav Balšánek. Všichni lezci jsou vždy jištění lanem.

Bývalý kamenolom mají od města pronajatý horolezci, v zimě tam můžou zájemci vyzkoušet ledolezení

Ledolezení v Liberci provozuje horolezecký spolek už deset let. Zatímco dříve lom zavodňovali sami, letos to nebylo potřeba. Díky výstavbě na perštýnském kopci, který museli stavbaři odvodnit, bylo vody na ledopád dost.

„Je to první zima, kdy je tady hodně vody a dělá to přirozený led. Nijak si s tím tokem vody nehrajeme, necháváme to na přírodě,“ doplnil Balšánek. Kdy je stěna otevřená zjistí, zájemci na stránkách spolku.

autoři: Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související