Martin Soukup

moderátor

Moderuji pořad Člověčiny.

Životní motto:

Nemám životní motto, ale souhlasím s Ferlinghettim, že "Svět je báječné místo k narození, pokud vám nevadí, že štěstí není vždycky tak velký požitek".

Co dělám v rozhlase:

Na vlnách Českého rozhlasu propůjčuji hlas lidem z dávných dob i těm současným, protože mě nepřestává fascinovat, jak pestré lidstvo je.

Co dělám mimo rozhlas:

Věnuji se kulturní antropologii, vystudoval jsem teorii kultury na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Zabývám se dějinami, metodologií a teorií antropologie. S láskou se více než patnáct let vracím na Papuu Novou Guineu, kde uskutečňuji terénní výzkumy. Ty jsem uskutečnil ale také na Filipínách, Indii či na Altaji.

Jsem autorem či spoluautorem bezmála dvaceti knih. Kniha Antropologie a Melanésie (2013) byla oceněna jako nejlepší monografie vydaná na Karlově univerzitě v daném roce. Osobně mám radost z knih Cizinci mezi Papuánci (2016) a Antropologie (2018), protože jsem do nich promítl více ze sebe. Dostal jsem cenu Neuron pro mladé nadějné vědce do 40 let.

A kdybych nebyl antropologem, stanu se kuchařem. Elektrotechnikem jsem se nestal, jelikož mě to nebavilo, ale mám na to maturitu.

Co mě baví:

Když mám trochu času nazbyt, nejdu jako Malý princ pomalu ke studánce, ale sportuji: běh, kolo, lezení.

Všechny články

Stránky

Sledujte nás

Kolegové