Na Ostravsku změní pravidla pro užívání služebních aut

2. červenec 2001
Co nás pálí , Co nás pálí

Krajský úřad v Ostravě chce změnit systém půjčování služebních vozů. Reagoval tak na poslední případ, kdy syn zástupce hejtmana havaroval otcovým služebním autem. Zástupce hejtmana Jiří Manhaim po zveřejnění celé aféry ze své funkce dobrovolně odešel.

Vedoucí představitelé Krajského úřadu v Ostravě mají služební vozy k dispozici i k soukromým účelům. Ve smlouvě je při tom zakotveno, že auto mohou řídit i rodinní příslušníci. I poté, co vyšlo najevo, že syn zástupce hejtmana Jiřího Manhaima z ODS otcovým vozem havaroval a způsobil škodu téměř za 200 000 Kč, mluvčí KÚ Jolanda Pilařová uvedla, že služební auta mohou i nadále využívat i rodinní příslušníci vysokých představitelů úřadů.

Jolanda Pilařová: Preferenční vozidlo je svěřeno tomu uživateli tak, aby je užíval i pro soukromé účely. Veškeré tyto jízdy, které jsou mimo pracovní cesty, hradí on sám. Musí je přesně vyčíslit a tam je možné, že to vozidlo řídí někdo jiný než on.

Člen krajské rady Igor Petrov, zvolený za nezávislé, byl touto informací překvapen.

Igor Petrov: Já nepoužívám vozidlo z kraje. Teď, když jsem se dověděl, že údajně mohou i rodinní příslušníci, pak bych to rozdělil, zda to souvisí s výkonem povolání nebo nesouvisí. Pokud souvisí, tak tam bych byl asi tolerantní, pokud nesouvisí, tak tam by se mi to nejspíš nelíbilo.

Martin Korta z tiskového odboru ministerstva vnitra uvedl, že jeho resort KÚ nějak do toho, kdo služební vozy řídí nijak nezasahuje.

Martin Korta: Je to v jeho gesci, kdo jak si stanoví vozidla k propůjčování těch vozů. Že je to samospráva. My máme svoje pravidla a samospráva si vytvoří svoje.

Takže pokud mají nějak smluvně zajištěno, že ty vozy mohou půjčovat rodinným příslušníkům, tak na tom není nic špatného.

Martin Korta: Pokud je to prostě v těch jejich pravidlech zakotveno, tak je to jejich věc.

Po vypuknutí aféry Jiří Manhaim z funkce odstoupil. Celý případ však vedl k tomu, že KÚ chce nyní změnit smlouvy s těmi úředníky, kteří mají služební vozy k dispozici. Vedoucí kanceláře hejtmana Petr Vaněk potvrdil, že v nových smlouvách bude přesně uvedeno, kdy může auto kraje řídit i rodinný příslušník a kdy ne.

Petr Vaněk: Především by se mělo specifikovat, že tedy ten rodinný příslušník vozidlo smí užít tehdy, když například ten představitel kraje, kterému to auto je svěřeno, odjíždí na zahraniční cestu a rodinný příslušník ho tímto vozem doveze na letiště tak, aby to auto ho mohlo odvést domů nebo při cestě na dovolenou, nějaké delší, aby se mohli za volantem prostřídat, ale nemělo by to sloužit k tomu, že bude půjčováno takto běžně pro provoz rodiny.

Nové smlouvy ohledně využívání služebních vozů KÚ mají být zpracovány nejpozději do tří týdnů.

Přepsal: Česká informační agentura

autoři: ada , mta , spr
Spustit audio

Více z pořadu