‚Na reprezentaci jsem poprvé.‘ Na mistrovství světa házenkářek se vydalo i několik českých fanoušků

1. prosinec 2023

České házenkářky rozehrály mistrovství světa v Dánsku desetigólovou výhrou nad Kongem, a aktuálně se připravují na příští zápas proti Argentině. I když utkání proti Kongu sledovalo v hale jen 200 diváků, byli mezi nimi i Češi.

V dánském Frederikshavnu výrazně fouká a je pod bodem mrazu. Aby se člověk dostal k nasvícené Nord Areně, musí projít sněhem pokrytou cestou.

Mnoho příznivců zde má tým Nizozemska, které výrazná barva jejich národního týmu, oranžová, velmi odlišuje. Při vchodu do haly stojí české vlajky a u nich tři příznivci.

Hezký večer, jak se jmenujete?
Michal, Anička a Vašek. 

Jezdíte na české házenkářky často, nebo co vás přimělo k výletu na sever Evropy?
Anička: Na reprezentaci jsme úplně poprvé. Já jsem bývalá házenkářka, takže pro mne je příjemné déjà vu vidět holky hrát.

Hrála jste na vysoké úrovni?
Anička: Ano, ve Slavii Praha, ale to už je patnáct let, to už je nějaká doba. Ale je skvělé to pozorovat a doufám, že se holkám zadaří.

Celým jménem jste tedy?
Anička: Anna Kvasničková, ale to by lidé museli být velcí pamětníci.

Je zhruba půl hodiny před začátkem zápasu Česka s Kongem, reprezentantky se zrovna rozcvičují. Jak se těšíte na začátek světového šampionátu?
Vašek:
 Jsem na to zvědavý. Byl jsem na hokejovém šampionátu nebo na fotbalovém Euru, tak to tady chci poznat.

Máte někoho z národního týmu kdo je vám blízký? Tím že hraje na nějaké pozici nebo se vám zkrátka líbí?
Anička: Moc se mi libí Veronika Malá, protože jsem také byla levá křídelnice. Já už z těch holek nikoho moc neznám, kromě Aleny Stellnerové. Tu si pamatuju z Písku, jinak je to pro mě nový tým.

Jaké máte tipy na výsledek?
Vašek: 32:22
Anička: 34:18
Michal: 31:27

Fanoušek českého týmu Vašek trefil přesný výsledek, protože české házenkářky porazily Kongo 32:22.

To Annu Kvasničkovou může těšit fakt, že i po letech si na ni jako soupeřku Alena Stellnerová vzpomněla. „Aničku si pamatuju, stejně jako její sestru Marii. Byla jsem velmi překvapená a jsem ráda, že jsem ji v hledišti viděla. Moc děkujeme za podporu,“ dodává Stellnerová. 

Po vítězném debutu se reprezentantky připravují na sobotní zápas proti Argentině.

Spustit audio

Sledujte nás