Než nás rozdělí oceán aneb Když se Antonín Dvořák v roce 1892 s vlastí loučil

12. září 2023

V dějinách české hudby je rozlučkové turné Antonína Dvořáka před odjezdem do USA zcela ojedinělým uměleckým a produkčním fenoménem. Z různých úhlů se mu bude věnovat muzikolog Viktor Velek za vydatné podpory knihy Ondřeje Šupky, který v ní podrobně zmapoval turné po řadě českých obcí − zde se představil Dvořák nejen jako hudebník, ale také jako posluchač svých skladeb a skladeb svých současníků.

Akademie s poetickým názvem Než nás rozdělí oceán přináší ohlédnutí za unikátním projektem. Do zahraničí zamířily v 19. století stovky českých skladatelů, ale ani ti nejvýznamnější nevyužili příležitost, aby se před odjezdem rozloučili s domácím publikem. Výjimkou byl Antonín Dvořák, jehož turné po desítkách českých měst tvoří v tomto ohledu historický mezník. Jistě překvapivé, víme-li, že Dvořák byl introvert a snažil se ceremoniím spíše vyhýbat.

Pomyslné „A−Z“ zmíněného turné zpracoval muzikolog Ondřej Šupka formou knihy, ze které tato Akademie vychází. Více než 100 minut je naplněno přiměřenou mírou faktografie, řadou dobových citátů, závěry muzikologického bádání, ale především hudbou, která během turné zaznívala. Nebyly to jen skladby Antonína Dvořáka v podání jeho samotného či pražských spoluhráčů, ale také produkce místních hudebních interpretů (sólistů či těles). Z mistrova díla zazní ukázky z komorní hudby, oper, sborů, písní a kantát.

autor: Viktor Velek
Spustit audio