Tipy na víkend v Praze: nakupte si bylinky, obdivujte motýly nebo ochutnávejte street food a koštujte víno

19. duben 2024

Už víte, kam vyrazíte o víkendu? Pokud se stále rozmýšlíte, máme pro vás několik tipů na zajímavé zážitky v Praze.

Street food na Smíchovské náplavce

  • sobota 20. dubna, Praha 5

V sobotu vařit nemusíte, zajděte si na Smíchovskou náplavku, kde si vyberete ze široké nabídky street foodových specialit, čerstvých ryb i šťavnatých burgerů. Ochutnáte také tradiční pokrmy Indonésie a zjistíte, co se vaří v Africe. Milovníci sladkého potěší dozlatova usmažené koblížky, křehké vafle či lehké makronky.

Jarní košt na náplavce

  • sobota 20. dubna, Praha 2

Na druhém břehu Vltavy se budou degustovat vína. Zahajte letošní vinnou sezónu s malými rodinnými vinaři nejen z jižní Moravy, ale i z oblasti starého a nového světa, jejichž produkci běžně neochutnáte. Čeká vás živá hudba, moderní gastronomie a tematické soutěže na pódiu.

Bylinkový den v NZM

  • sobota 20. dubna, Praha 7

Národní zemědělské muzeum provoní bylinky, celý den si můžete nakoupit sazenice tradičních i méně známých rostlin a semena bylin, bylinné čaje nebo kosmetiku. Těšit se můžete i na nejrůznější workshopy, dílny pro děti, prezentace pěstitelů a zajímavé přednášky. Můžete barvit látky, zkusit si pletení košíků, vyrobit si mýdlo, bylinkovou tinkturu nebo si užijte Čmeláčí slavnost.

Motýli: Dobrodružná cesta

  • pátek 19. dubna až neděle 2. června, Praha 7

Skleník Fata Morgana v Botanické zahradě Praha opět zaplní tropičtí motýli. Letošní výstava vás vezme na dobrodružnou cestu, během které zjistíte, že i mezi motýly jsou nejen peciválové, ale také velcí cestovatelé, kteří dorážou urazit obrovské vzdálenosti. Čeká vás putování za poznáním světa z motýlí perspektivy. A pokud budete mít štěstí, stanete se svědky kouzelné proměny z kukly v dospělého motýla.

Výstava Planeta Praha

  • do 1. září, Praha 2

Čtěte také

Centrum architektury a městského plánování připravilo spolu s tvůrci dokumentárního filmu a knihy Planeta Praha stejnojmennou výstavu. Pro návštěvníky je připravena řada interaktivních prvků, včetně virtuální reality. Nahlédněte do světa našich zvířecích spolubydlících, jak vidí metropoli a život v ní? A jak využívají městské prostředí? Odpoví expozice, která trvá až do září.

Výstava KAFKAESQUE 

  • do 22. září, Praha 7

Čtěte také

Pražský rodák Franz Kafka je jedním z klíčových autorů 20. století. Jeho romány, příběhy a korespondence byly přeloženy do desítek jazyků. Letos je to 100 let od jeho úmrtí, což připomíná výstava v Centru současného umění DOX. Více než třicet umělců tak představuje vlastní kafkovské pojetí současného světa. Připraveny jsou také diskuse, filmové projekce nebo koncerty.

Výstava Czech Press Photo

  • do konce srpna, Praha 1

Čtěte také

V Nové budově Národního muzea můžete navštívit výstavu již 29. ročníku prestižní novinářské soutěže Czech Press Photo. Prezentovány jsou oceněné snímky a další vybrané fotografie, které charakterizují uplynulý rok. Celkem je k vidění více než 470 tištěných fotografií a více než 240 snímků v obrazovkách a projekcích od 120 autorů. Součástí výstavy bude bohatý doprovodný program.

Rádiová stezka

  • Praha – Satalice

Čtěte také

Studenti 1. IT Gymnázia v Satalicích vytvořili naučnou stezku na počest rádiové historie. Vysílání začalo 18. května 1923 ve stanu v pražských Kbelích a v sousedních Satalicích byla vybudována rádiová stanice. Dnes v budově sídlí právě zmíněné gymnázium a trasa vede kolem něj parkem. Projít si ji může kdokoli, má osm zastávek a vznikla k ní i aplikace.

Další akce:

Ekofest – Den Země v Malešicích, Den Země v KC Vozovna, Den Země v areálu Vltavanů, Den Země v Zoo Praha, Veletrh starožitností Antique, Exkurze do zázemí stanice Florenc, Urban Challenge, ŘepoRun, Jarní běh RUN4Ladronka, Hanami – Svátek rozkvetlých sakur v Clam-Gallasově paláci

autor:
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.