Nová italská vláda se chystá utrácet, o odchodu z eurozóny už ale ani slovo

22. květen 2018

Italská odnož evropského serveru Local hledá odpověď na otázku, co může pro Itálii znamenat nově se rýsující koaliční vláda. Portál připomíná, že kabinetní spolupráce mezi formacemi Liga a Hnutí pěti hvězd slibuje směs krajněpravicové, protisystémové a euroskeptické politiky a vyvolává mezinárodní obavy o budoucnost třetí největší ekonomiky eurozóny.

Za nepravděpodobnou však autoři textu označují možnost, že by se mohla Itálie zbavit eura. I když obě politické strany otevřeně kritizují Evropskou unii, v závěrečné verzi představeného vládního programu není o jednostranném odchodu z eurozóny zmínka.

Čtěte takéItalské antisystémové strany si plácly. Chystaná vláda chce prosadit konec sankcí proti Rusku

Hnutí pěti hvězd myšlenku referenda o euru opustilo. A ačkoliv Liga líčí evropskou měnu jako nepovedený ekonomický a sociální experiment, zároveň navrhuje celou řadu reforem a případný odchod z eurozóny naznačuje jen jako vzdálenou možnost v případě souhry s dalšími státy.

Těsná většina

Po patovém výsledku v březnových parlamentních volbách spolu obě italské partaje vedly po dva a půl měsíce rozhovory, než dospěly k dohodě. Hnutí pěti hvězd má v nové koalici větší váhu, protože získalo skoro 33 procent hlasů, zatímco Liga pouhých sedmnáct. Toto rozložení platí i přes postoj lídra Ligy Mattea Salviniho, který podle svých slov reprezentuje 37 procent těch, kdo v březnu hlasovali pro jeho koalici pravého středu.

Server Local si všímá poněkud rozdílné stranické pozice lídrů obou pravděpodobných koaličních partnerů. Zatímco Salvini je nezpochybnitelnou hlavou Ligy, Hnutí pěti hvězd, které od podzimu vede Luigi Di Maio, stále funguje ve stínu svého zakladatele, bývalého herce a komika Beppeho Grilla.

Berlusconiho čeká další soud. Kvůli podplácení v kauze divokých večírků

Silvio Berlusconi

Jednaosmdesátiletý bývalý italský premiér Silvio Berlusconi, který třikrát stál v čele vládního kabinetu v Římě, by měl v letos v listopadu čelit novému soudnímu řízení za údajné uplácení svědků v procesu kolem nechvalně známých večírků v jeho vile u Milána.

Otázkou je také politický osud někdejšího premiéra Silvia Berlusconiho. Tím, že se spojil v pravicové alianci se Salvinim, umožnil Lize a Hnutí pěti hvězd uzavřít dohodu bez účasti vlastní strany Vzhůru, Itálie. Stárnoucí mediální magnát ale nesouhlasí s novým vládním programem.

Po nedávném soudním verdiktu, který Berlusconimu zrušil zákaz jeho působení ve veřejných funkcích, se politický rutinér možná pokusí uplatnit svůj vliv z parlamentních lavic – pokud mu tedy některý ze spolustraníků přepustí křeslo. Berlusconi rovněž nevidí překážku ve svém dlouhém působení v politice, a nabízí sám sebe jako případného budoucího premiéra.

Jak Luigi Di Maio, tak Matteo Salvini ujišťují, že chtějí vytvořit koalici, která prosadí svůj program a přetrvá po celé pětileté volební období. Jejich strany však mají v italském Senátu většinu pouhých šesti hlasů, přestože ve Sněmovně drží pohodlnější rozdíl, který činí 32 poslanců. Obě partaje nicméně budou muset držet na uzdě své poslance, zvláště ty, kteří nové spojenectví sledují skepticky.

Sergio Mattarella

Propad dluhopisů

Vyhrocená kampaň, nejasný výsledek voleb a dlouhé období politického patu vedlo podle italského Localu k nervozitě na trzích, zvláště pak kvůli možnosti vypsání nových voleb. Vizi dohody mezi Hnutím pěti hvězd a Ligou proto trhy zpočátku přijaly s jistou úlevou.

Pozitivní reakce ale trvala jen do zveřejnění programu vznikajícího kabinetu. Po ohlášení plánů na nákladná rozpočtová opatření, které se mísily s euroskeptickým tónem vládního prohlášení, ukazovaly klíčové finanční indikátory pokles důvěry investorů v Itálii. Zisk z italských desetiletých dluhopisů byl původně o 40 bodů nižší než z těch německých, tento rozdíl se však za pouhý týden zvýšil na 170 bodů.

Otázkou také je, jaký bude mít vliv na další chod země hlava státu. Prezident Sergio Mattarella je ze zákona nezávislý na politických stranách. Náleží mu pravomoc vetovat ministry a odmítnout jakýkoliv zákon, který by země finančně neunesla.

Prezident je také garantem mezinárodních závazků Itálie a bude pozorně sledovat jakékoliv oslabení postavení země na světové scéně, zvláště po Salviniho jízlivých poznámkách o Evropské unii a chvále ruského prezidenta Vladimira Putina. Jakmile však bude vláda ustavena, Mattarellova další role bude v podstatě už jen ceremoniální, uzavírá Local.

autor: mam
Spustit audio

Související