Nový prezident Tchaj-wanu je podle Číny potížista. Tenze s ostrovem už nemají kam růst, míní sinolog

15. leden 2024

Potřetí v řadě zvítězil v prezidentských volbách na Tchaj-wanu kandidát Demokratické pokrokové strany. Hlavou státu se stane dosavadní viceprezident William Laj, kterého Čína označuje za potížistu a separatistu. Sbližování s Pekingem se tedy neočekává, spíše naopak. Co volby pro obyvatele ostrova znamenají a jak ovlivní světovou ekonomiku?

Nový prezident William Laj má pověst radikálního stoupence tchajwanské nezávislosti i podle Martina Hály, ředitele projektu Sinopsis. „V posledních letech však svou rétoriku zmírnil a stojí na stejných pozicích jako bývalá prezidentka Cchaj Jing-wen – či to aspoň deklaruje. Stigma jeho politických postojů z minulosti ho hlavně v očích veřejnosti provází i nadále,“ míní.

Čtěte také

„V uplynulých dvou prezidentských obdobích Čína obchodně přerušila téměř všechny oficiální kanály kontaktů s Tchaj-wanem. Při několika příležitostech kolem ostrova podnikla provokativní manévry.“ 

„Naposledy v souvislosti s návštěvou Nancy Pelosiové loni v létě čili ty tenze už nemají kam růst a myslím si, že zůstanou stejné, protože počáteční reakce Pekingu byla svým způsobem rezervovaná,“ říká a dodává, že jej uklidnil i neveliký úspěch pokrokové strany v parlamentních volbách.

Vliv voleb na ekonomiku

Podle Zuzany Krulichové z iniciativy Europeum pro světový trh znamenají volby stabilitu a pokračování dosavadní vlády. „Minimálně v krátkodobém měřítku se neočekávají zásadní změny ani výkyvy,“ popisuje.

„V tom dlouhodobém výsledek znamená možnost dalších zvyšujících se tenzí mezi Tchaj-wanem a Čínou, což přináší nestabilitu i na trhy, které mohou nějakým způsobem reagovat.“

Čtěte také

„Je možné, že pokud Peking bude chtít ostřeji zareagovat především nyní mezi obdobím voleb a inaugurace v květnu, zostří i ekonomické sankce. Je to dopad hlavně na domácí politiku a ekonomiku Tchaj-wanu, netýká se tolik světových trhů, protože tím Čína nesankcionuje ta odvětví, která by byla důležitá pro globální trh,“ dodává.

Tchaj-wan je pro Peking důležitým obchodním partnerem v klíčových odvětvích. „Má silnou pozici ve výrobě čipů, jednu z nejsilnějších na světě. Co se týká nejpokročilejších čipů, jde asi o 90 procent světové výroby. Proto ho Peking potřebuje,“ míní.

Více podrobností si můžete poslechnout v záznamu celého rozhovoru. Moderuje Pavlína Nečásková.

Spustit audio

Související