O popáleninách, zlomeninách a opilcích na pohotovosti nejen na Silvestra s primářem urgentního příjmu

29. prosinec 2023

Konec roku nejsou jen oslavy, ale i nejrůznější úrazy, které končí i v nemocnici. Nejen o nich si s primářem oddělení urgentní medicíny Krajské nemocnice Liberec doktorem Petrem Kašákem povídala redaktorka Jana Švecová.

Čtěte také

Pracovníci oddělení urgentní medicíny Krajské nemocnice Liberec se setkávají s různými úrazy. „Úrazové pacienty můžeme rozdělit na dvě základní skupiny. První jsou pacienti v těžkém stavu, kteří jsou přiváženi ze závažných dopravních nehod, nebo se jedná o pády z výše. Jsou to pacienti s ohrožením životních funkcí a jejich rychlé a efektivní vyšetření a ošetření je podmínkou jejich záchrany,“ popisuje doktor Kašák.

„Druhá skupina jsou pacienti, kteří nemají ohrožené životní funkce. Jde kupříkladu o prosté pády, sportovní a pracovní úrazy. Sem patří různá podvrtnutí kloubů, nejrůznější typy ran - řezné, tržné, zhmožděné, i nejrůznější zlomeniny,“ dodává.

Podle primáře Kašáka se charakter úrazů mění v průběhu roku: „Kromě toho základního spektra pacientů, ošetřujeme na urgentu celou řadu pacientů, jejichž úrazy souvisí s ročním obdobím a s nejrůznějšími společenskými akcemi, které v regionu probíhají. At´ již se jedná o různé festivaly, koncerty nebo sportovní akce,“ vysvětluje.

„S trochou nadsázky můžeme říci, že jarní sezonu zahajuje první motorkář se zlomeninou bérce; v interní části urgentu pak například těžký astmatický záchvat při zahájení pylové sezony. Léto je typické všemi možnými úrazy, zejména pády z kola; podzimní sezona vyšším výskytem pacientů krvácejících z horního trávicího traktu,“ přibližuje.

Konec roku je podle něj typický firemními vánočními večírky, kdy na urgentu s různými úrazy končí i řada pacientů ve společenských oblecích, kteří jinak nejsou běžnou klientelou tohoto oddělení. V závěru roku se také často mluví o tom, že přibývá agresivních pacientů, mnohdy ve spojení s konzumací alkoholu.

„Někteří pacienti jsou frustrovaní kvůli své nemoci, nebo úrazu, a tito pacienti jsou většinou pouze verbálně agresivní. Příčina jejich nevhodného chování je pro nás srozumitelná a snažíme se je pochopit, vyslechnout, vysvětlit a většinou to stačí,“ říká primář libereckého oddělení urgentní medicíny.

„A pak je skupina agresivních pacientů, kteří jsou většinou pod vlivem návykových látek, nejčastěji tedy alkoholu, ale i jiných drog. A ti přichází i s agresí, kdy napadají personál a ničí vybavení urgentu,“ připomíná nedávnou událost na oddělení.

Jak jsou lékaři připraveni na agresivní pacienty? Jak často se takové případy stávají? Zvýšila verbální agrese pacientů v souvislosti s protesty lékařů kvůli přesčasům? A kolik přesčasových hodin na oddělení urgentní medicíny lékaři běžně slouží? Poslechněte si záznam rozhovoru.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související