Od začátku války na Ukrajině uplynuly dva roky. Liberecká univerzita dál pomáhá ukrajinským studentům ve zdokonalování češtiny

24. únor 2024 08:35

Na sobotu 24. února připadá dvouleté výročí začátku války na Ukrajině. Poté, co Rusko napadlo jejich zemi, přišlo do Česka množství ukrajinských uprchlíků. Někteří tady začali i studovat. Třeba na Technické univerzitě v Liberci.

Krátce po začátku války nabídla Technická univerzita přicházejícím ukrajinským studentům možnost zdokonalit se v češtině. Podle ředitelky univerzitního Centra dalšího vzdělávání Jitky Pacltové začaly první kurzy češtiny už v dubnu 2022, zájemci mohli docházet i do konverzačních klubů.

Čtěte také

„Hlavní úkol jsem měla se naučit česky. Jako první věc jsem šla se naučit česky do knihovny. Pak jsem zjistila, že tady na univerzitě se začínají kurzy češtiny, takže jsem přišla a chtěla jsem studovat,“ uvedla devatenáctiletá Kateryna Zinenková, která do Česka přijela krátce po začátku války. Doma dokončila střední školu a teď v Liberci studuje na pedagogické fakultě.

Ve výuce češtiny jí i po necelých dvou letech stále dělají problémy slova, která jsou si podobná, ale význam mají jiný. „Život – v mém jazyce to znamená břicho, ale v češtině je to život. U nás ovoce znamená zelenina, ovoce jsou frukty,“ uvedla pár příkladů ukrajinská studentka.

Stejně starý Dmytro Stavnichuk chtěl být kapitánem na lodi v Oděse. Studoval vysokou školu a dnes studuje na fakultě strojní. A i pro něj bylo po příchodu na jaře 2022 prioritou naučit se česky. „Když žijete v cizí zemi, tak se nejdřív musíte naučit jejich jazyk. To je základní věc,“ myslí si student.

Znalost jazyka pro studium na TUL

Škola má nyní přibližně sto studentů z Ukrajiny, z toho více než sedm desítek v režimu dočasné ochrany. Na začátku konfliktu mohli být přijati na univerzitu studenti s jazykovou úrovní češtiny A2. To se ale změnilo. Už od loňska jsou podle Jitky Pacltové přijímáni ukrajinští studenti na jazykové úrovni B1, která značí mírně pokročilou znalost.

Čtěte také

„V květnu si uděláme s každým studentem, který má zájem studovat na univerzitě, krátký pohovor, abychom věděli, že alespoň nějaké základy češtiny už má. Potom mu nabídneme tříměsíční intenzivní kurz čestiny, takzvanou letní školu, ve kterém je připravujeme právě na tu úroveň B1,“ přiblížila Jitka Pacltová.

Jazyková podpora podle ní pokračuje i během prvního roku studia, aby ukrajinští studenti dosáhli na vyšší jazykovou úroveň B2. Zhruba 75 % ukrajinských studentů s dočasnou ochranou nakonec dosáhne na potřebnou jazykovou úroveň.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související