Odložte otřepané představy o severském jazzu. Hudba Verneriho Pohjoly v Sedmém nebi Jaromíra Honzáka

17. prosinec 2023

Poslední album finského trumpetisty jménem Verneri Pohjola ve svém prosincovém Sedmém nebi představuje Jaromír Honzák. Album se jmenuje Monkey Mind.

Verneri Pohjola se narodil do finské hudební dynastie, takže byl pro hudební dráhu předurčen. Jeho děd Ensti Pohjola byl uznávaným amatérským dirigentem a violoncellistou. Otec, Pekka Pohjola, se proslavil v 70. letech hraním s finskou progresivní skupinou Wigwam a vedením vlastních skupin na scéně progresivního rocku a jazzu. Verneri se poprvé prosadil jako vůdce Ilmiliekki Quartetu, kapely, která získala řadu ocenění včetně prestižní ceny Teosto za originální kompozici. Pohjola získal záhy status vycházející hvězdy na finské scéně, když v roce 2004 na Jazzovém festivalu v Pori získal cenu Hudebník roku.

Jazzoví kritici považují Verneriho Pohjolu za progresivního a jednoho z nejvíce vzrušujících a originálních umělců své generace. Oceňují jeho osobitý tón s hluboce působící čistotou a lyričností. Jeho vysoce melodická improvizace je doplněna osobitými kompozicemi vyznačujícími se nápaditými tématy, které se vyhýbají jakékoli otřepané představě „severského jazzu“.

Spustit audio