Odpolední siesta a zimní sporty jen v halách? Klima se rychle a dramaticky mění, popisuje klimatolog

5. duben 2024

První dubnový víkend byste s trochou nadsázky mohli vyrazit k vodě. Podle předpovědi počasí můžou teploty dosáhnout 25 až 27 °C. „Naše klima se mění a mění se tak dramaticky a rychle, že se budeme muset připravit na to, že naše příroda i způsob, kterým žijeme a jakým fungujeme, velmi utrpí. Rok 2024 směřuje k tomu, že zřejmě bude opět zlomem absolutní teplotní rekord, který padl minulý rok,“ říká klimatolog z Ústavu výzkumu globální změny AV Aleš Farda.

Letos už bylo výjimečně teplo také v únoru a v březnu. V Česku byl vůbec nejteplejší březen od roku 1961 a únor byl dokonce nejteplejší v historii měření celosvětově vůbec. Ty extrémy jsou častější a intenzivnější. Na co se tedy máme připravit? Že tohle bude nový standard?

Obávám se, že do značné míry ano. Jak jsem zmiňoval, příroda se vlivem člověkem hnané změny klimatu poměrně rychle mění. Musíme se připravit na to, že projevy klimatu, v jakém žijeme, budou mnohem divočejší, nevypočitatelnější. A budeme se muset rozloučit s mnoha vzory, které známe z minulosti. O tom, jak má třeba vypadat zima, jak má vypadat jaro.

To znamená, že predikce pro zimní sporty není u nás úplně šťastná.

Ano, zimní sporty jsou bohužel smutná záležitost nejen třeba pro sportovce. V podstatě se blížíme do doby, kdy se zimní sporty budou muset přestěhovat do klimatizovaných hal.

Jsou lidé, kterým náhlé změny počasí nedělají fyzicky dobře. Máte nějakou radu, jak se výkyvům teplot přizpůsobit?

Tím nejvýraznějším projevem změn jsou vlny veder, zejména od poloviny jara a v létě. Je třeba sledovat doporučení lékařů, vyhýbat se zátěži ve vedrech, přiměřeně hospodařit s pitným režimem. Do budoucna nás asi čekají diskuse o tom, nakolik má smysl třeba siesta i v podmínkách střední Evropy, tak jak ji známe nyní ze Středomoří.

Můžeme podle teplot na začátku dubna odvodit, jaký bude zbytek jara nebo jaké nás čeká léto? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Petr Král , vma
Spustit audio

Související