Parkování v centru Ostravy se prodraží

11. červenec 2002
Co nás pálí , Co nás pálí

Ostravští řidiči nejsou spokojeni se změnami parkování v centru města. Radnice centrálního obvodu velmi zpřísnila podmínky pro parkování. Platit musejí nejenom lidé, kteří do středu třetího největšího města v republice přijíždějí za prací, ale i ti, kteří tam bydlí.

Nervozita, křik, bouchání dveří. I tak vypadá v těchto dnech centrum Ostravy. Od 1. července tady totiž prakticky není kde zadarmo zaparkovat. Radnice centrálního obvodu prosadila systém, kdy lidé, kteří v centru města bydlí, si mají koupit parkovací kartu za 600 korun na rok a ti, kteří tam jezdí za prací, mají investovat celých 12 tisíc. Do městské kasy se však zatím peníze příliš nehrnou, protože kartu za 12 tisíc korun si doposud koupilo pouze 13 lidí. Starosta Moravské Ostravy a Přívozu Lubomír Karpíšek si i přesto myslí, že nejde o nijak vysokou finanční částku.

Lubomír Karpíšek, starosta: Já si myslím, že to není v těch penězích. Je to v tom, že ti lidé buď nechtějí anebo nevědí, že došlo ke změně. Já si vůbec nemyslím, že na to nemají, ale já si myslím, že vůbec nečtou noviny, vůbec nezaregistrovali, že už vlastně skončila nultá etapa a začala první etapa statické dopravy, protože přijeli a parkují přesně podle svých zvyků tak, jak to bylo předtím, když neměli parkovací karty.

Většina oslovených řidičů si ovšem nemyslí, že 12 tisíc ročně za parkovací kartu je málo.

Neuveden: To možná pro toho pana starostu, ale přestože jsem vysokoškolský pedagog, tak jako bych si to v životě nemohlo dovolit.

Neuveden: Myslím si, že je to obrovská nevýhoda pro ty, kteří tady dojíždějí, protože ty záchytné parkoviště jsou hodně daleko.

Neuveden: No je to dost, protože ty firmy třeba některé potřebují auta ke svému podnikání a myslím si, že ta cena jim dost zamotá hlavu.

Neuveden: No je to děs. Nevím, kdo si to vymyslel, ale je to přehnané tady toto. To jsem ještě nezažil. Je to přehnané. Radši budem parkovat někde v zákazech.

Neuveden: No to je dost. 12 tisíc, to je jeden plat.

Situace v centru moravskoslezské metropole je nyní poněkud tragikomická. Po ulicích krouží zoufalí řidiči, kteří marně hledají místo, kde by mohli zaparkovat za pro ně přijatelný poplatek. Místa, která jsou vyhrazena pro majitele parkovacích karet, přitom zejí prázdnotou. Radnice celou změnu vysvětlovala různě. Zaznělo např. i to, že zaparkovaná auta brání v průjezdu hasičům či sanitkám. Starosta Moravské Ostravy a Přívozu Lubomír Karpíšek však připustil, že chtějí na řidiče vytvořit tlak, aby parkovali v nově vybudovaných podzemních garážích, které už řadu měsíců kvůli vysokým cenám zejí prázdnotou.

Lubomír Karpíšek, starosta: Ti řidiči to nechtějí respektovat, i když si myslím, že ceny v těchto garážích jsou relativně nízké. Takže je to taky jistým způsobem tlak na to, aby se tyto garážové stání zaplnily.

Pro úplnost jen dodejme, že v podzemních garážích by řidič, který jezdí centra Ostravy za prací, zaplatil přes 1800 korun měsíčně.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprochází korekturou.

autoři: mkp , ada , spr
Spustit audio

Více z pořadu