Peklo zůstane neprůchozí do podzimu. Kam až se dá dojít, poradil starosta Zahrádek

13. březen 2020 11:29

Část pískovcových skal lemujících přírodní památku Peklo u České Lípy stále hrozí pádem na turistickou cestu.

V údolí v těchto dnech kvetou bledule a místo láká řadu návštěvníků. Lesy České republiky, které údolí spravují, lidem doporučují, aby přes dotčený úsek neprocházeli. Zhruba v polovině, u takzvané „Lisovy samoty", by se měli otočit. Neprojdete tedy zhruba půlkilometrovým úsekem přírodní památky Peklo, která spojuje Českou Lípu a obec Zahrádky.

Skalní zřícení v národní přírodní památce Peklo u České Lípy

Zapovězený úsek začíná u dřevěné lávky přes Robečský potok. Podle mluvčí Lesů České republiky Evy Jouklové, se jedná o úsek, který se nachází asi 300 metrů severně od Lisovy samoty mezi lávkami, které kříží Robečský potok ve střední části údolí. Na přístupových cestách jsou také mapy a návrhy jiných tras, které je možné projít. A náš kolega se na cestu zeptal i starosty obce Zahrádky Ladislav Chvojka, poslechněte si záznam.

Lesy České republiky umístily u uzavřeného úseku informační cedule

Podnik plánuje, že začátkem dubna podá žádost o dotaci na sanaci pískovců. V nejoptimističtějším případě by se turisté mohli oficiálního zprůchodnění údolí dočkat na podzim. Velký blok skály spadl na turistickou cestu zhruba před rokem. Zabezpečit je potřeba několik desítek metrů masivu. Zákaz vstupu do postižené oblasti platí do konce března. Lesy požádají příslušný úřad o prodloužení na další tři měsíce.

Nad turistickou cestou je nestabilní skála

Podle oznámení českolipské radnice se kvůli vládou vyhlášenému nouzovému stavu, bez náhrady ruší letošní akce Otvírání Pekla, plánované na 21. března.

autoři: jij , reČRoL
Spustit audio

Související